close
CímlapKultúraÁttűnések és jótékonyság

Áttűnések és jótékonyság

2020. március 10.

A fotóművészet és a festészet, Ázsia és Európa, valóság és álmok – ezek nem ellentétpárok, hanem Wei Xiang fényképfestményeinek témái.

Innovatívnak nevezte a PTE Nemzetközi Tavasz rendezvénysorozatának keretében március 10-én nyílt kiállítás anyagát Betlehem József rektorhelyettes a Pécsi Tudományegyetem részéről.

Ezzel utalt arra, milyen kevert technikával születnek Wei Xiang alkotásai: a képzőművész a kinyomtatott fotókat festi tovább, egyes részeket kiemelve, másokat egyfajta álomszerű anyaggá szőve.

„Megpróbálom figyelmen kívül hagyni a két művészeti forma közötti határokat, tanulni mindkettőből, megőrizni a sajátosságaikat, és a festészet művészeti elemeit integrálni, miközben megőrzöm a fotózás valós jellegét.”

– szögezi le Wei Xieng az időszaki kiállítás katalógusának bevezetőjében.

Három témát járt körbe Wei Xiang: utcai előadóművészek Európában vagy Kínában, kínai vidéki élet és kínai táj. A képzőművész 30 éve él Magyarországon, de – ahogy fogalmazott –

„Kínában születtem és nevelkedtem, ezért mindig nosztalgiát éreztem a kínai témák fényképezése és újrafogalmazása közben.”

A két ország közti kapocs erősítésén is dolgozik, hiszen a nevéhez köthető a több évet felölelő a Selyemút tükrében című rendezvénysorozat, mely művészeti alkotások révén hozza el Kínát hazánkba.

Hoppál Péter országgyűlési képviselő a művész nevében tartott beszédében a kétlaki Wei Xiang karitatív és kultúrákat közelítő munkásságát hangsúlyozta.

Attól is különleges a tárlat, hogy az alkotásokra licitálni is lehet. A képek árából befolyt összeggel a PTE Klinikai Központ Gyermekklinikáját támogatja Wei Xiang.

Már a kiállítás-megnyitó alatt elkelt három kép!

Az aukcióval kapcsolatban további információ a Facebook érhető el, az International Spring weboldalán: @InternationalSpringPTE

 

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni