close
CímlapKultúraAukció 2022

Aukció 2022

2022. december 01.

Aukció keretében lehet megvenni a PTE Művészeti Kar hallgatóinak alkotásait! A december 9-re, a Kodály Központba tervezett, a magyar felsőokatás gyakorlatában páratlan esemény előtt sajtótájékoztatót tartottak a PTE, a Művészeti Kar és az UQA vezetői december elsején, a Zsolnay Negyedben található campuson.

Az „Aukció 2022” esemény nem előzmény nélküli a PTE történetében, de a maga nemében egészen páratlan kezdeményezés a hazai felsőoktatási intézmények gyakorlatában. A cél: teret adni a műalkotásoknak! Ösztönözni és bátorítani mind a képzőművészet világára nyitott polgárokat, mind a fiatal alkotókat a műfaji kísérletezésre. Nem mellesleg, az aukción részt vevő hallgatók jobb esélyekkel indulhatnak majd a művészeti piacokon való megmérettetésben is.
A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara magabiztos szereplő a kortárs képzőművészeti szcénában. Az elmúlt 25 év alatt bebizonyította: mint élő, nagy térben mozgó minőség, érték, tartalom, szellemiség, léte indoklásra nem szorul. Viszont jóléte, mint mindennek, ami létrejött, amit kreatív ember létrehoz, törékeny. Ezért tudatosítani és pozícionálni a jelenlegi mentális térképen kulturális misszió, de felelősség is egyben. Ez a narratíva ihlette a projektet, a PTE Művészeti Kar aukciósorozatát.

Nemcsak műfajában sokszínű anyag állt össze az aukció keretében, hanem a fiatal, feltörekvő, kortárs generációk művészetfelfogása is láthatóvá válik.
Prof. Dr. Bódis József, az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány kuratóriumi elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy

az egyetem ékköve a Művészeti Kar, az itt születő magas szintű képzőművészeti alkotások jobb láttatásához akciókat terveztek, s így született az előzményekkel bíró aukció ötlete.

A mostani aukciót hagyományteremtőnek szánják.

Licitálni december 9-én, pénteken lehet majd a Kodály Központban.

Prof. Dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora szerint különlegesen jó az az ötlet, hogy a Művészeti Kar tehetséges hallgatóit egy újabb bemutatkozási lehetőséggel támogassák, s felidézte egy kollegája, Denys Wheatley alakját, aki a következő történetet mesélte el neki egy idősebb professzor barátjáról, aki a lakásában több eredeti Picasso képet is őrzött. Arra a kérdésre, hogy ennyire szereti-e Picassót azt válaszolta az idős professzor, hogy a dolog nem ennyire egyértelmű. A XX. század elején járt Spanyolországban és talált egy kezdő, tehetséges festőt, akitől csak úgy vásárolt több képet is.

„Hát, úgy tűnik, a műtárgyvásárlás lehet jó befektetés is, hiszen ez a művész később világhírre tett szert: ő volt Pablo Picasso.”

Dr. Lengyel Péter, a PTE Művészeti Kar dékánja elmondta, voltak ugyan előzményei a karon belül az eseménynek, melyek Aknai Tamás nevéhez fűződtek, de azok inkább belső, házi aukciók voltak, melyek a diákok megsegítésére szolgáltak. Az aukció gondolata az elmúlt időszakban többször felmerült, de

szintet szerettek volna lépni ezen a téren is, ahogy mára a Művészeti Kar épületei, munkakörülményei is európai nívóval bírnak.

Ahogy az Egyetemi Koncert hagyománnyá vált, úgy az aukció progresszív, professzionális eseménnyé válásától is folytonosságot remél.

Az aukciós tételek listája itt érhető el.

Az „Aukció 2022” fővédnöke Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár.
Kurátorok: Dr. Aknai Katalin, Készman József és Zsdrál Márkó
Aukcióvezető: Winkler Nóra

Az aukció kiállításának anyaga személyesen is megtekinthető december 9-én 10:00 órától a Kodály Központ F 08-as teremben, maga az aukció pedig aznap 17 órakor kezdődik ugyanott.

 

Balogh Robert

Balogh Robert

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni