close
CímlapKultúra„Nem drótos füzérbe görbítve”

„Nem drótos füzérbe görbítve”

2023. november 06.

November 6-7-én zajlik Szekszárdon a Babits Mihály életművének textológiai és filológiai kérdéseivel foglalkozó műhelykonferencia a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézet és a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar rendezésében.

A 2019-ben indított, Babits Mihály életének fontos színterein rendezett konferenciasorozat célja, hogy felélénkítse a Babits-életmű különböző területeivel foglalkozó filológusok, irodalomtörténészek közötti szakmai párbeszédet, és ezzel is segítse a kritikai kiadások minél magasabb tudományos színvonalú elkészülését.
Babits Mihály műveinek kritikai kiadásán évtizedek óta két kutatócsoport dolgozik: a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézet munkatársai készítik Babits verseinek kritikai kiadását, ugyanakkor a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának kutatói más tudományos műhelyek munkatársaival közösen a prózai művek, műfordítások és az esszék sajtó alá rendezésén dolgoznak. A két kutatócsoport a konferencián számol be az érdeklődő közönség előtt a munka aktuális állásáról.
A konferenciasorozat elsődleges célja, hogy helyreállítsák és felélénkítsék a Babits-életmű különböző területeivel foglalkozó filológusok, irodalomtörténészek közötti szakmai párbeszédet, és ezzel is segítsék a különböző műfajok kritikai kiadásának minél magasabb tudományos színvonalú elkészülését. Ugyanakkor nem titkolt céljuk az is, hogy amikor az egyes kutatók saját szöveggondozói praxisuk érdekesnek vélt problémáit, kérdéseit és az azokra született megoldásokat, válaszokat megosztják a szélesebb szakmai közösséggel, akkor más életművek szövegeivel dolgozó textológusok-filológusok számára is inspirációval tudjanak szolgálni.
A szervezők célja továbbá, hogy a tanácskozásba minden alkalommal az adott helyszínen, ezúttal Szekszárdon működő, tudományos tevékenységükkel a Babits-életműhöz, Babits-filológiához kapcsolódó kutatók is bekapcsolódjanak.
A Wosinsky Mór Megyei Múzeum Babits Mihály Emlékházának közreműködésével Lovas Csilla irodalomtörténész főmuzeológus rendezésében a konferencia ideje alatt ideiglenes kiállítás mutatja be a költő személyéhez, életéhez és művészetéhez kapcsolódó relikviákat, kéziratokat.

A konferencia részletes programja. Az élő közvetítés az esemény facebook oldaláról érhető el.

UnivPécs

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni