close
CímlapKultúraBelehelyezkedni az Afrikai hétköznapokba

Belehelyezkedni az Afrikai hétköznapokba

2023. április 25.

Az Afrika napok idén Tarrósy István kiállításmegnyitójával kezdődött, április 24-én, a Partisan Caféban.

Belehelyezkedni az Afrikai hétköznapokba

„Afrika, Tarrósy  - nem csoda, hogy ennyien vagyunk” - jelentette ki Barakonyi Károly rector emeritus, egyben a Mecseki Fotóklub tagja. „Ez a leghányattatottabb múltú kontinens, de  hihetetlen ellentmondások jellemzik. A mindennapok mellett egyfajta mítosz is körbelengi - gondoljunk csak Kittenberger Kálmánra, gróf Széchenyi Zsigmondra vagy Teleki Sámuelre. Hihetetlen tudományos teljesítmény áll a háta mögött, olyan, amire egy nyugdíjas professzor is büszke lehetne - pedig Tarrósy István még nincs ötvenéves” - szögezte le Barakonyi professzor. Hozzátette:

"És még kiváló fotós is. Az utazási fotó nehéz műfaj, általában kevés az idő arra, hogy kívárjuk a megfelelő pillanatot. Ráadásul magas a mérce, mindenképpen különlegességet kell tudni mutatni. Tarrósy István képei ebből a szempontból is kiemelkedőek."

Belehelyezkedni az Afrikai hétköznapokba

„Sokan kapacitáltak, akik látták már a fotóimat, hogy rendezzek belőlük kiállítást. Az, hogy ez meg is valósult, Szabó Attila kollégám kitartásának köszönhető” - mondta el Tarrósy István. Azt is ismertette, hogy a tárlat képei 2012 és 2023 között készültek, a tízezer fotóból száz-egynéhányat válogatták le, melyből huszonhétre Csortos Szabolcs, az UnivPécs fotósa szűkítette a fényképek körét. „Használom ezeket a történeteket, hogy a hallgatóimnak Afrika valóságos arcát meg tudjam mutatni” - mondta el Tarrósy István, aki 2000 óta járja  a kontinens vidékeit. Utalt arra is, hogy Kalmár Lajos fotós munkássága mennyire hatott rá, aki többször utazótársa volt. A tárlat célja, hogy a néző bele tudjon helyezkedni az afrikai mindennapokba.

Belehelyezkedni az Afrikai hétköznapokba

A képek további különlegessége a tudásanyag: fantáziacímek helyett szikár képaláírások tartják a földön a nézőt, a börtön udvarától a temetőn át a kobra fejét megharapó mutatványosig. 

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni