close
CímlapKultúraBereményi kalapja

Bereményi kalapja

2022. szeptember 26.

Pécsett is bemutatták a Bereményi kalapja című dokumentumfilmet a Pécsi Uránia moziban szeptember 20-án, ahol a vetítés utáni közönség találkozón a film rendezője, Papp Gábor Zsigmond és az őt kérdező Beck Zoltán beszélgettek. 

A film izgalmas elegye volt Bereményi életének, filmes és zene szövegekkel dolgozó mozzanatainak, és maguknak a bevágott Cseh Tamás daloknak, amelyek közben olykor egyféle klip parafrázisokként Bereményi és Tóth Barna, az Eldorádó egykori gyerekszínésze és a dokumentumfilm során Bereményi beszélgetőtársa elevenítettek meg.
Több alkalommal is felnevettek a nézők a vetítés során, amikor a felcsendülő ismerős dallamok alá bevágott filmkockákon felismerték a párost az
Illegalitásban, mint az após és a férj vagy a Születtem Magyarországon kocsmai beszélgetésének szereplőit elevenítik meg.

“Ez a film olyan, mint ami szóba akar elegyedni Béla bával”

- kezdte a beszélgetést Beck Zoltán, a PTE BTK oktatója, a PTE ZEN vezetője, a 30y zenekar frontembere, majd rá is kérdezett, mi volt a fő fókusz a film forgatása során.

A rendező a film fontos aspektusának tartja, hogy olyan módon ábrázolja Bereményit, melynek köszönhetően igyekeztek minél jobban elkerülni a romantizálást. Ehhez tartozó elemnek tekinti az élet megragadásának kísérletét, például, hogy együtt közlekedtek vele, egy baráti találkozásra a Ábrahámhegyre is elkísérték, ahol Bereményi írta meg a listát azokról, akikkel mostanában szokott összejárni.

Igyekeztek olyan embereket megszólaltatni, akik ebbe a szoros baráti körbe tartoznak.

Papp Gábor Zsigmond elmondta, hogy mikor felkérték erre a filmre rendezőnek, három nap gondolkodási időt kért. Majd két perc múlva visszatelefonált, hogy elvállalja.


Természetesen voltak nehézségek, de egy dokumentumfilm akkor tud jól működni, ha az alany és a stáb megtalálja a közös hangot. Itt nem szabad elfelejteni, hogy az említett alany, Bereményi Géza már elmúlt 75 éves, ennek ellenére roppant jól tolerálta nehezebb pillanatokban is a stábot. Azt is elmesélte, hogy tapasztalata szerint a film főszereplője azt élvezte legjobban, amikor a kis parafrázisokat csinálták és nem őt kérdezgették.


Elárulta azt is, hogy most az országban felváltva járnak a film utáni beszélgetésekre. Pécsen eredetileg Járai Márk és Tóth Barna is jelen lett volna, de sajnos nem tudtak odaérni. Bereményi Géza is részt vesz ezeken a beszélgetéseken, de kora miatt csak korlátozottan.  Szombathelyen, ahol húsz évig színház igazgatóként tevékenykedett és Debrecenben, ahol húsz évig élt, a film tárgya és főhőse személyesen is jelen volt az eseményen. A filmbemutató-sorozat folytatódik, a részletekért érdemes az alkotás Facebook-oldalát bekövetni.

 

Rónoki Bertalan

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni