close
CímlapKultúraBoldog születésnapot, Gandhi!

Boldog születésnapot, Gandhi!

2019. október 05.

Rózsaszirmok borították Mahatma Gandhi szobrát a PTE Botanikus Kertjében október 2-án, amit Kumar Tuhin, India budapesti nagykövete, Ms Tanuja Shankart, az Amrita Sher-Gil Kulturális Központ vezetője, Dr. Péley Bernadette, a PTE rektorhelyettese, és Dr. Wilhelm Zoltán, az egyetem Ázsia Kutatóközpontjának vezetője, egyben a Delhiben található Magyar Kulturális és Tájékoztatási Központ igazgatója szórt be a virágokkal. Őket Farkas Judit, BTK Néprajz – Kulturális Antropológia Tanszék Indiáról szóló kutatásairól is ismert oktatója, majd számos Pécsett tanuló indiai hallgató követte.


Mahatma Gandhi 150 évvel ezelőtt született, és ez a nap egyben az Erőszakmentesség Nemzetközi Világnapja is - nem véletlenül. Az évforduló kapcsán India magyarországi nagykövetsége a kerékpárversenyen át a rajzpályáztaig sok rendezvénnyel emlékezett meg, a pécsi ezek közül az egyik legutolsó ünnepi momentum. A kedves eseményt India mint állam létrejöttének alkalmából egy rövid koncert, indiai katah tánc és egy, az indiai történelemről szóló előadás követte, melyen az ázsiai állam külkapcsolatairól is szó volt.

A sziromszórási ceremónia előtt a nagykövet Miseta Attila rektorral is tárgyalásokat folytatott a Rektori Kabinet épületében.

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni