close
Címlap10. Egyenlőtlenségek csökkentéseDiaszpóra2023 - Határtalan közösségek konferenciát szervezett a PTE

Diaszpóra2023 - Határtalan közösségek konferenciát szervezett a PTE

A PTE Bölcsészet és Társadalomtudományi Kar Anglisztika és Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete, a PTE Diaszpóra Projekt Hálózatával karöltve „Diaszpóra2023 – Határtalan közösségek” címmel nemzetközi konferenciát szervezett 2023. május 4−6. között a Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Területi Bizottságának Székházában. A Pécsi Tudományegyetem (PTE) a „Múltból a Jövő felé – A modernkori pécsi felsőoktatás első száz esztendeje (1923–2023)” című centenáriumi programsorozata keretében.

Az egyetem stratégiailag elköteleződött amellett, hogy 2030-ra a világmagyarság, így a diaszpórában és a határon túl élő magyarok oktatási, kutatási és kulturális központjává váljon.

Ehhez járul hozzá a konferencia, aminek meghívott előadója volt Pótápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár is, aki hangsúlyozta, hogy nagyon fontos, hogy a magyar közösségekben élők – főként a gyerekek- meg tudják őrizni magyar identitásukat. Ehhez pedig biztosítani kell számukra a továbbtanulás lehetőségét itt Magyarországon.

A nemzetközi tudományos szimpózium szervezőinek az a célkitűzése, hogy olyan, kétévente megrendezésre kerülő magyar és nemzetközi fókuszú konferenciasorozatot hozzon létre, mely feltárja a diaszpóraközösségek sokszínű kulturális örökségét, erősíti a közösségi tudatot, valamint hozzájárul a hálózatépítéshez és a generációk közötti kapcsolatok erősítéséhez.

A rendezvény keretében a Pécsi Tudományegyetem és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem együttműködési megállapodására is sor került.

https://diaszporaprojekt.org/hu

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni