close
CímlapKultúraDiverzitás!

Diverzitás!

2022. október 10.

A DesignPécs rendezvénysorozat részeként nyílt tárlat október 7-én a Nádor Galériában a PTE Művészeti Kar hallgatóinak munkáiból.

“Kilenc éve indult útjára a Designhét, Pécs volt az első vidéki helyszín. Ma már egyre nagyobb a rendezvény, és szinte nincs olyan nagyobb vidéki központ, ahol ne lenne valamilyen, a designhoz kapcsolható program. Pécsett a Művészeti Karon azóta pedig egy külön olyan tanszék nőtte ki magát, mely a designnal foglalkozik” - bocsátotta előre Fusz György, a PTE Művészeti Kar Formatervezés Tanszék professzora.

“Mi a design? a kultúrához vagy az iparhoz kapcsolható?”- tette fel a kérdést dr. Szili Katalin, a PTE UQA kurátora, majd rámutatott arra, hogy Pécs ugyan úttörő volt a Design Péccsel, de hagyományai is vannak, amire építhet - ehhez elég csak a 19-20. század fordulóján a városban zajló innovációk sorozatára gondolni a bőripartól a porcelánig. “Pécsre mindig jellemző volt a kreativitás. Ez véleményem szerint leginkább négy dimenzióban manifesztálódik: a formában, a divatban, a társadalom és a művészek között kialakuló diszkusszióban, valamint a diverzitásban, mely ennek a kiállításnak a címe is.”

“A finanszírozás helyzetén változtatni szeretnénk” - utalt az egyetemi modellváltás-adta lehetőségekre dr. Szili Katalin, majd így folytatta: “hiszen a művészettől vagyunk azok, akik.”
A kiállítás tárgyai lehetnek ismerősek: több olyan tárlat is volt, melyen a most kiállított anyagok egyike-másika már látható volt. Ilyen például a megunhatatlanul gyönyörű malom,  Szula Gergely alkotása, ami olyan, mint egy ősi, lapított zikkurat - a játékhoz használt golyókat pedig az agyagtemplom rejtett, vörös bársonnyal bélelt bendőjében lehet elpakolni. (Korábbi írásunk erről ezen a linken olvasható.)


A tárlat anyaga valóban a lehető legsokszínűbb, a közös talán a természethez való viszony: a lehető leglehetetlenebb aspektusokból köszön vissza a természetes fény szerepe, egy levélerezet, vagy a csészékből kinövő szarvacskák.
A tárgyakon túl láthatók designer ruhák, és bútor is. Illés Eszter “pomponos” pulóverét szerintem sokan szívesen felpróbáltuk volna. Farkas Borbála színezett “üvegtégláit” épületekben is szívesen látnám viszont.

A tárlat október 21-ig tekinthető meg, hétköznapokon 14:00 és 18:00 óra között.

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni