close
CímlapKultúraÉgető alkotási láz – Kismányoky Károly műveiből nyílt kiállítás

Égető alkotási láz – Kismányoky Károly műveiből nyílt kiállítás

2023. augusztus 31.

A sokoldalú művész több mint kétszáz alkotását – köztük olyan késői műveket, melyek még sosem szerepeltek kiállításon – mutatja be a Janus Pannonius Múzeum új tárlata Véglegessé vált történések címmel, amely augusztus 31-én egy kerekasztal beszélgetéssel nyílt meg a JPM Modern Magyar Képtárban.  

Kismányoky Károly - Mások szemével c. alkotása (1973)

Aki még esetleg nem találkozott a híres Pécsi Műhely egyik nagyszerű alkotója, Kismányoky Károly (1943-2018) nevével, érdemes megismerkednie vele, hiszen művészete jónéhány évtizedet átölel, ugyanakkor

friss, izgalmas, elgondolkodtató és nem utolsósorban pécsi, akire büszkék lehetünk.

Változatos műfajokban alkotott, a rajztól, a fényképészeten és festészeten át a zománcig. Nem véletlen teltek meg a Modern Magyar Képtár labirintusszerű kiállítóterei érdeklődőkkel a megnyitó alkalmával. 

A pódiumbeszélgetésből - melyen Nagy András, a Janus Pannonius Múzeum Képző- és Iparművészeti Osztály vezetője, dr. Doboviczki Attila médiakutató, a PTE BTK Társadalom- és Médiatudományi Intézet, Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék adjunktusa, valamint Kismányoky alkotótársai, Pinczehelyi Sándor és Szíjártó Kálmán képzőművészek vettek részt -

egészen megelevenedett a művész portréja, mint akit a dohos pincétől az égő papír fotózásán át a szemeteskukákig szinte minden inspirált, így az ihlet vibrálása egészen könnyen tetten érhető műveit elnézve.

Fontosabb volt számára maga az alkotás folyamata, mint az elkészült mű, amelynek befejezettsége talán már nem is annyira motiválta. „Szándékosan törekedtem arra, hogy a munkáimat ne lehessen kiállítani. Nem akartam művészetet csinálni. Most is az a véleményem, hogy a munkák a legritkább esetben jók, ha megrögzülnek. Persze az így felfogott mű nem zárja ki, hogy az állandó mozgásból ne fixálódjanak helyzetek” - vallotta a néhai Kismányoky Károly. 

Anghy András így látta Kismányoky munkásságát „A létrehozás folyamata mindig túllépett, maga mögött tudta a műveket, melyek változatossága – az informel, az organikus és geometrikus absztrakció, a gesztusfestészet, a lettrizmus, a happening, a street art, a concept art, vagy a land art, valamint a különböző képzőművészeti technikák egyéni adaptációi révén – magas szinten vázolja fel a magyar neoavantgárd egy lehetséges történetét.” 

A kiállítás anyagát témakörök szerint rendezve tekinthetik meg az érdeklődők, ahol például Kismányoky land art jellegű művei, és az ahhoz készített jegyzetei 

interaktív módon érintőképernyőn térképre rendezve is böngészhetők.

A képei megával ragadóak, időnként társadalomkritikát (Három T (Karók) c. mű), olykor humort is felfedezhet a szemlélő (például az Égő lámpák c. művét elnézve, amely a kiállításon a tűzcsapot jelző táblácska alá foglal helyet). Mindenképpen érdemes ellátogatni a Modern Magyar Képtárba, ahol Kismámyoky Károly Véglegessé vált történések című tárlatán kívül a hazai szinten az egyik leggazdagabbnak számító gyűjteményt tekinthetnek meg a magyar képzőművészet legjelentősebb alkotóinak műveiből bő száz évre visszamenőleg. Sok más mellett – Ferenczy Károly, Thorma János, Rippl-Rónai József, Gulácsy Lajos, valamint Berény Róbert, Czigány Dezső, Tihanyi Lajos (Nyolcak csoport) alkotásaival is megismerkedhet a látogató.

„Kismányoky Károly festőművész, aki a Pécsi Műhely alapító tagja volt, majd animációs filmrendező, 1969 és 1975 között a Meszesi Művelődési Házban, 1979-ig az Ifjúsági Házban képzőművészeti referensként, ezt követően a Pannonia Filmstúdióban animációs filmesként dolgozott. Kismányoky kiállítás-szervezői munkáját számos – a helyi viszonyok közt, az intézmény amatőr aktivitásokat integráló profilja ellenére – jelentős tárlat fémjelzi. A nyolcvanas években a Pécsi Városi Televízió igazgató-főszerkesztője, az 1996-ban létrejövő pécsi Művészeti Karon pedig alapítója volt a Mediális Művészeti Informatikai Tanszéknek”- emlékezett meg a művészről dr. Aknai Tamás, a PTE Művészeti Kar Művészettörténeti Tanszék professor emeritusa a PTE MK honlapján

A kiállítás 2023. szeptember 1-től tekinthető meg, hétfő kivételével naponta 10-től 18 óráig. 

JPM Modern Magyar Képtár (Pécs, Papnövelde u. 5.) 

Tóth Mariann

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni