close
CímlapKultúraEgy király és egy püspök

Egy király és egy püspök

2017. szeptember 01.

A 650. jubileum csak egy évig tart, de Kotormán Norbert szobra sokáig emlékeztet majd minket az évfordulóra és az első magyarországi egyetem megalapítására. Az alkotás szinte életnagyságban ábrázolja Nagy Lajos királyt és a pécsi egyetem létrejöttéhez nagyban hozzájáruló Vilmos püspököt. Az ő életéről bővebben Fedeles Tamás “A pécsi egyetem kancellárjai: Koppenbachi Vilmos és Alsáni Bálint püspökök pályafutása” című tanulmányában olvashatnak az érdeklődők.

A szoborról magát a művészt, Kotormán Norbertet kérdeztem.

Milyen hosszú volt a munkafolyamat, ami alatt a szobor elkészült? Elég volt az idő?

Nagyon rövid időt kaptunk, 8 hónapot, illetve ha a tervek elkészültét és a pályázati szakaszt is belevesszük, akkor mondjuk tízet. Ez az intervallum egy ilyen szobor elkészítéséhez nagyon rövid. Iparkodnunk kellett.

Hogyan kell ezt a munkafolyamatot elképzelni? Ilyenkor éjjel-nappal munka van, vagy pihenésre is jut idő?

Tulajdonképpen inkább az előbbi. Ilyen esetben szombat-vasárnap is dolgozunk, nagyjából napi 12-13 órát biztosan. Nem azt mondom, hogy közben nem alszunk, ez nem így van, azt nem is lehetne megtenni, de feszített volt a tempó.

Vilmos püspökről én még nem sok illusztrációt láttam. Honnan jött az ihlet, a minta?

Vilmos püspök még életében elkészíttette a sírját, ami a Székesegyház északi oldalához épített Aranyos Mária-kápolnában látható, ezen pedig az arcmása is szerepel. Abból a portréból indultam ki, egy az egyben nem szerettem volna lemásolni, de magát a karaktert onnan kerítettem.

Szoros volt a verseny a többi pályázóval? Lehet ezt mérni egyáltalán?

Az ember ilyenkor inkább csak örül, hogy ő nyerte meg a pályázatot, és azzal foglalkozik, nem a versenytársaival. Egy ilyesfajta meghívásos pályázatra általában 6-8 alkotó van csak meginvitálva, ez már eleve bizonyos értelemben könnyebbség, mivel nem 100 más szobrásszal kell megmérettetnie magát az embernek. Ez egy nagyon tisztességes és korrekt módon kiírt pályázat volt. Azt, hogy mennyire volt nehéz megnyerni, nem tudom. Mindenesetre jól meg volt szervezve, egyetlenegy gond volt, hogy - mint már mondtam - sajnos rövid volt az idő a munkára.

Kotormán Norbert műalkotása a Középkori Egyetem udvarán áll, az ünnepélyes átadásra szeptember elsején került sor.

Hazenauer Edit

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni