close
CímlapKultúraEgy vonós lelke nem öregszik

Dokumentumkiállítás nyílt a PTE-s tagokkal is rendelkező Pécsi Vonósok 40 éves történetét bemutató tárlaton a Tudásközpontban március 4-én.

Negyven éve Mihály István és Marosy László bábáskodtak a Pécsi Vonósok zenekar megszületésénél – derült ki Nagy Sándor, a pécsi Ifjúsági Ház nyugalmazott címzetes igazgatójának köszöntőjéből. Az azóta bezárt Ifjúsági Ház 32 éven át volt otthona a muzsikusoknak, aki mindössze heti két próbával már a legelső, 1975 szeptemberi Liszt teremben adott koncertjükkel beírták magukat Pécs zenei történetébe.

A zenekar ekkortól kezdve további tagokkal is bővült, s mind a mai napig várja és befogadja azokat a nem profi zenekarban játszó, ám lelkes és elszánt muzsikusokat, akik vonós hangszerük szerelmesei.

20160304-csortos-szabolcs-40-eves-pecsi-vonosok.gif

Így kerültek a Pécsi Vonósok bűvkörébe a PTE dolgozói és hallgatói is.

Pécsi Vonósok 40 éves jubileumáról összeállított kiállítás megnyitója a zenekar életének főbb állomásait mutatja be, s mint ilyen, csak egy láncszem az ünneplés sok eseménye között.

Ahogy azt Kacsányi Éva, aki sokáig a zenekar mentora volt, megjegyezte: közösséghez tartozni jó, művészettel foglalkozó közösségbe pedig különösen felemelő – ezt a fotók is alátámasztják.

A megnyitó sem volt csendes: a tagok szerettein és a zenekar rajongóin túl természetesen a zenének is jutott szerep, Hndel vízizenéjéből hallhattuk ízelítőt.

A tárlat április elsejéig tekinthető meg a Tudásközpont 0. szintjén.

20160304-csortos-szabolcs-1218-1520-40-eves-pecsi-vonosok.jpg

A zenekar jubileumi koncertje a Kodály Központban lesz március 8-án, 19.00 órai kezdettel.

 

 

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni