close
CímlapKultúraFényíró magyarok: Mátyás királytól a hűtőmágnesig

Fényíró magyarok: Mátyás királytól a hűtőmágnesig

2019. június 12.

Nemzetközi Magyar Fotószalon 2018 – fotókiállítás a Tudásközpontban

Kevés helyen lehetett nagyobb az egy főre jutó zseniális fotósok száma, mint a Nemzetközi Magyar Fotószalon 2018-as kiállításának megnyitóján, a Tudásközpontban, június 12-én. A rekkenő hőség ellenére szép számmal egybegyűlteket Hámori Gábor, a Mecseki Fotóklub elnöke, Patrus Sándor, a Magyar Fotóművészek Világszövetségének elnöke, és Oszoli Dénes, a Pécs Értéktár Bizottság elnöke köszöntötték.

Négy témakör köré szerveződött a tárlat: általános, vásárolunk!, Mátyás király és kora, trikolor. A több mint 1200 beérkezett fotóból 39 fénykép került be a válogatott anyagba, mellyel a Vajdaságtól Pécsig összesen 16 helyszínen rendezett vándorkiállításon láthatók az alkotások.

A Magyar Fotóművészek Világszövetsége 2002-ben jött létre, 27 fővel, ma pedig már több mint 160-an vannak, s a tagok 190 országban élnek. És Pécsen is! „Ez a város a magyar fotóművészek epicentruma.” – szögezte le Oszoli Dénes.

„Újra tért hódít a fekete-fehér.” – jegyezte meg beszédében Patrus Sándor, felhívva a figyelmet a mind a négy kategóriában megtalálható ilyetén alkotásokra. Oklevelet Barakonyi Károly kapott, Vajdahunyad című képéért, mely egy belső épületrészletet ábrázol az árnyékok, ívek és egyenesek gyönyörűen megkomponált harmóniájával. De – ahogy az a köszöntőkben elhangzott – minden mű kiemelt figyelmet érdemel, ami bekerült ebbe a szűk válogatásba. Kedves gesztusként a tárlat visszatérő helyszínét biztosító Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont is ajándékot kapott.

Voltak fényképek, amikbe azonnal beleszerettem.

Angyalszárnyat rajzoltak a fanyelek, középkori oszlopfőket idéztek a szerszámok egybeakasztott fejei Tordai Ede Gereblyét vegyenek! című alkotásán. A fotó közepén álló kötényes mesterember arcán a jól végzett munkában való gyönyörködés érhető tetten.

Mintha a múlt hidegének páncélján törtek volna át a sirályok Déri Judit Balaton télen című fotóján. ezen a fekete-fehér képen megfigyelhető ennek a műfajnak minden árnyalata, a szárnyak elmosódott, elillanó, puha vonalait a fa éles sziluettje rántja a tópartra.

A vásároljunk! kategóriában a gereblyétől a kirakatokon át a hűtőmágnes-keresőig, a királyról a történelmi tényektől a Mátyási örökségig terjedt.

A Nemzeti Magyar Fotószalon pécsi kiállítása június 30-ig tekinthető meg a Tudásközpontban.

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni