close
CímlapKultúraFesztivál ősszel! Nem viccelünk!

Fesztivál ősszel! Nem viccelünk!

2016. szeptember 13.

Trombitaszó kíséretében fogyasztottam el  szeptember 13-án délelőtt a napom első  kávéját. Mindezt a Színháztér szökőkútja mellett, a Filter Kávézó teraszán. Az idillhez hozzátartozott a füstölt sajtos kenyérfalatka és a fölém kifeszített napernyő is. Hiába a szeptember, ha az idő még nyári. És , ha nyár, ki az akinek nem jutnak eszébe a zenei fesztiválok? Naugye! A Zeneszüret fesztivál sajtótájékoztatóján voltam.

A programok  Kuti Judit, a Filharmónia Magyarország NKft. kommunikációs igazgatója nyitotta meg, felvezetője után egyből a tavalyi rendezvény összefoglalóját tekinthettük meg.  Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország NKft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy idén 6. Alaklommal rendezik meg  a programsorozatot, a rendezvény 6 napig tart, ahol 300 fellépő mutatja meg magát és a nézők két tucat helyszínen élvezhetik a klasszikus zene örömeit. A szervezőség célja az, hogy a komolyzenét mindenki számára elérhetővé tegyék, így a helyszínek nagy egy része szabadtéri lesz, a programokat kiviszik az utcára, így a járókelők, akár a piac mellett is belefuthatnak egy- egy performanszba.

Fontos fellépője a zeneszüretnek a  szeptember 29-én a Kodály Központ színpadán fellépő Londoni Filharmonikus Zenekar.  A fent említett programra már elővételben elfogytak a jegyek, Szamosi Szabolcs szerint ez ara utal, hogy 

a pécsiek érdeklődnek a komoly zene, a kultúra iránt!

Akinek pedig másfajta muzsikára dobban a lába, este fél kilenctől az InFusion Trio ad koncertet a Nappali Bárban. A szervezők különös tekintettel figyeltek az egyetemista hallgatókra is. Bár a programok nagy része ingyenes, a belépős etapok miatt a hallgatók számára külön, kedvezmények bérletet hoztak létre.

Keresztény Ákos, a Filharmónia Magyarország NKft. Dél Magyarországi régióvezetője felhívta  a figyelmünket, hogy nem csak koncertekkel készülnek a programsorozatra. Az Apolló moziban filmvetítés lesz 27-30. Között, 18.00-kor, egytől- egyig tánccal kapcsolatos művek kerülnek vetítésre:

A zeneszüret fesztiválon az egyetem is képviselteti magát. A támogatás mellett a Zenélő Egyetem is készül programokkal, melyet Zenebutik néven lehet megtalálni a Filterben szeptember 27-29 között. A program ingyenes!

Szeptember 27., Kedd 17.00.

Beás zene színpadi reprezentációja a táncházmozgalomtól napjainkig

Előadó: Horváth Zoltán zenész, táncos, a Kanizsa Csillagai alapító tagja

Szeptember 28., Szerda 17.00

A komolyzene, mint kortárs tánczene

Előadó: Gönczy László zenetörténész, a PTE MK Zeneművészeti Intézetének oktatója

Szeptember 29. , Csütörtök 17.00

A magyar undergrund a 80-as évek szocializmusában

Előadó: Havasréti József író, kritikus, a PTE BTK Kommunikáció- és Médiatudomány Tanszékének oktatója

 

UnivPécs

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni