close
CímlapKultúraFiatal, ír rendezők szuper rövidfilmjei

Fiatal, ír rendezők szuper rövidfilmjei

2022. november 15.

A PTE International Seasons rendezvénysorozatában az elmúlt évek legjobb ír rövidfilmjeiből készült válogatást láthattak az érdeklődők november 10-én a Művészetek és Irodalom Házában. A különleges rendezvényt Őexcellenciája Ronan Gargan, Írország magyarországi nagykövete nyitotta meg.

„Hálával tartozom a Pécsi Tudományegyetemnek, amiért lehetővé tette nem csak ezt a rendezvényt, és támogatást nyújt az Ír Nagykövetségnek az ír kultúra magas szintű bemutatásában, népszerűsítésében” – hangsúlyozta Őexc. Ronan Gargan nagykövet, majd hozzátette: „Nagyon sok szállal kapcsolódik egymáshoz a magyar és az ír kultúra, például Pécs kortárs modern alkotóinak egyik legkiemelkedőbb alakja, Martyn Ferenc nagyon büszke volt ír gyökereire, inspirációt merített belőle, és nagy hatással volt rá James Joyce, és nagy műve, a Ulysses.”

“Úgy gondolom, hogy a film az egyik lehető legjobb médium a kultúra átadására” - méltatta a műfajt a nagykövet. “Kulturális kapcsolatokon keresztül jobban megismerhetjük egymás értékeit, amelyek kölcsönös tiszteletet ébresztenek. Meggyőződésem, hogy ez további jövőbeli lehetőségek alapja, akár diplomáciai, gazdasági, vagy kulturális téren” - hangsúlyozta Őec. Ronan Gargan, Írország magyarországi nagykövete. Ezt követően a nézők egy válogatást láthattak feltörekvő fiatal ír rendezők műveiből, amelyek az ír kormány támogatásával készültek.

Departure from Pink Kong Studios on Vimeo.

 

Sokan voltak kíváncsiak a díjnyertes ír rövidfilmekre, amelyeket eredeti nyelven, magyar felirattal tekinthettek meg. Némelyik műben meg sem szólaltak a szereplők, mégis olyan mély hatással voltak, hogy nem egy néző néhány könnycseppet is elmorzsolt egyik-másik néhány percet felölelő alkotás során, ki a feleségét gyászoló figura, ki a barátját elvesztő bálnagyerek, ki a nagymama láttán, aki nem tudja együtt tölteni a karácsony külhonba szakadt szeretteivel. Sok-sok érzelmet láthattunk a tizenegy rövidfilmben, időnként megnevettették a közönséget, mint például a Macarooned című alkotás. A mintegy másfél óra játékidő után, amikor felkapcsolták a nézőtér világítását, sokan szinte hitetlenkedve nézték az órájukat, hogy milyen hamar elszaladt az idő, majd a műsorfüzetet lapozgatták, hogy biztosan már mindegyik rövidfilmet látták-e, és jön-e még a második felvonás, mert kíváncsiak lennénk a folytatásra.

Tóth Mariann

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni