close
CímlapKultúraFiesta maravillosa

Fiesta maravillosa

2019. március 19.

Spanyol Est volt a Nemzetközi Tavasz keretein belül a Reggeli Kávézóban március 18-án.

Négy nyelven üdvözölte a teli termet Domingo Antonio Lilon, a Spanyol és Ibero Amerikai Tanulmányok Tanszékének docense. Spanyolország és a spanyol nyelv sokféleségéről beszélt, beleértve azt is, hogy ez a harmadik leggyakrabban tanult nyelv Magyarországon.

Az est fénypontja Roy Joel Pérez gitárkoncertje volt, aki életvidám és valóban az ibér világ hangulatát idéző darabot választott. A PTE Művészeti Karának hallgatója vastapsot kapott, ami akkor ért véget, amikor a terem végében addig várakozó ételekről levették a fedőt. Ha az ételt nagyon leegyszerűsítem, akkor egy zöldséges kuszkusz volt paradicsomos húsgombóccal – az íze viszont valami fantasztikus volt. Ez egy klasszikus spanyol fogás, tapasként is tartják az éttermekben, a neve albondingas. (Itt egy recept.)

Ebben a húsgombócban nemcsak darálthús, hanem sonka és sajt is van, az állaga egészen sima, már-már pépes. Tippem szerint a kuszkuszban római kömény is lehetett. Hozzá 2016-os évjáratú Torres Coronast kóstolhattunk, ami szintén különlegesség: a cabernet és egy ún. tempranillo bort házasítása. Utóbbi Spanyolország legfontosabb kékszőlőfajtája. A testes, sötétbíbor színű vörösbor enyhén szedres utóíze sokáig elkísért.

A falakról közben egy kortárs spanyol fotóművész, David Pujadó képei figyelték a tömeget. A fekete-fehér alkotások mindegyike alatt egy-egy Gil de Biedma katalán költő verseinek részletei olvashatók.

A Tintától a fényig című tárlat még pár napig látható a Reggeliben.

A Nemzetközi Tavasz további programjairól info:

https://www.facebook.com/InternationalSpringPTE/

UnivPécs

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni