close
Címlap4. Minőségi oktatásFlow-élmény egy szobor belsejében

Flow-élmény egy szobor belsejében

Szeptember 20-án ünnepélyes keretek között mutatták be a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudomány Kar északi parkjában felállított műalkotást, amely az Élettani Intézet és az MTA Idegélettani Kutatócsoportjának egykori vezetője, dr. Grastyán Endre professzor munkássága előtt tiszteleg.

,,Grastyán Endre kiváló pedagógiai érzékkel rendelkezett, lebilincselő előadásai, sziporkázó logikai levezetései a hallgatók tömegeit vonzották. Tanítványai rajongtak érte” –  mondta dr. Lénárd László, a PTE ÁOK Élettani Intézetének emeritus professzora.

A zseniális professzor tavaly ünnepelte volna 100. születésnapját, tudományos eredményeit elképesztő mennyiségű tudományos közlemény és monográfia őrzi, tanuláselmélete még ma is élettani és pszichológiai anyag. A fiatal Grastyán Endre hamar kitűnt társai közül eredeti gondolataival, merész és meghökkentő hipotéziseivel, valamint kimagasló metodikai készségeivel. Mestere a Magyar Élettani Társaság akkori elnöke, majd főtitkára, Lissák Kálmán professzor volt.

A tudomány fejlődéséhez mindig szükség lesz kutatókra, orvosokra, kiemelkedő képességű és tehetséges emberekre. Ennek kapcsán dr. Miseta Attila, a PTE rektora, aki maga is a kiváló professzor diákja volt, hangsúlyozta, ,,az orvostudomány, amelyet bár bizonyos mértékig egyre inkább a mesterséges intelligencia fog meghatározni, azért mindig tudomány marad.”

A PTE Általános Orvostudományi Kar dékánja, dr. Nyitrai Miklós a hallgatóknak azt kívánta, az emlékmű hozzon nekik szerencsét a vizsgaidőszakban. Ezután megemlékezett a pécsi orvosképzés nagy múltjáról, hiszen idén 40 éve indult az angol, 20 éve pedig a német nyelvű képzés. 

,,A szobor egy antropomorf formát idéz, amely egy emberi mellkasra, testüregre hasonlít. Akár a régi MRI vagy CT berendezéseket is eszünkbe juttathatja, hiszen ezekbe egész testtel kellet befeküdni” – mutatta be az alkotást Készman József művészettörténész.   

A forma felső váza színes hullámformákból áll össze, amelyek az agyhullámokat reprezentálják. A plasztika belseje alul lágy és rugalmas, ezáltal kényelmet és megfelelő relaxációs helyet biztosít. Egy QR-kódot neolvasását követően théta-aktivitást generáló meditatív zenét is hallhatunk. A műalkotás célja, hogy befogadójával párbeszédet alakítson ki játékos eszközök segítségével.

A Pécsi Sörfőzde Zrt. ügyvezető igazgatója, a Szalon Art Factory műtermi ház tulajdonosa, dr. Szemerey Zoltán szerint az emlékmű a hallgatók életét produktívabbá, de mindenekelőtt élményekben gazdagabbá fogja tenni: ,,Az alkotás egyesíti magában a játékot, az elmélyültséget, az új impulzusok átvételi lehetőségét, amit újabb és újabb tartalmakkal töltenek majd meg a diákok.” 

Az ünnepi beszédeket követően a résztvevőknek lehetőségük nyílt egészen közelről megsimerkedni az alkotással, valamint kérdezni a szobrot megálmodó művésztől, dr. Orosz Klárától.

 

 

Draxler Alexia

Draxler Alexia

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni