close
CímlapKultúraFriss színek, tágabb perspektíva

Fénymágia járja át a várost, ezernyi lepkeként repdessük körbe: Pécs gyönyörűbb, mint valaha!
Nincs is ilyen máshol az országban, nem csoda, hogy a szeptember utolsó napján kezdődött 2021-es Fényfesztivál sokakat vonz a városba.

Te,miért is nem élünk mi Pécsen?

- hallottam feltenni a kérdést józan és kevésbé józan “gyüttment” fesztiválozóktól több helyen. A város tömegeknek csillogtatja meg az arcát: pénteken egy gombostűt sem lehetett volna leejteni a tereken, utcákon. Mivel mindenki megpróbálta a tavalyi fesztivál elmaradását duplán bepótolni, egyben megállítani a városba beszökő őszt, a tömeg áramlását sokszor akasztotta meg egy-egy “Úristen, de régen láttalak, hogy vagy? Pussz-pussz” embercsoport-dugulás. A csütörtök és az aznap reggeli eső még sokakat tántorított el a nem hétköznapi látványtól: ekkor még volt olyan helyszín, amit vagy félórán át csak mi élvezhettünk, a helyszíneken pedig minden látogató kedves volt és előzékeny.

Sok program volt és lesz, de - mint mindig - minket idén is

a Fény útja vezérelt:

állomásai mentén ugyanis egy alaposan kigondolt útvonalon járhatjuk be a legfőbb látványosságokat. Stációit akkor lehetne egy nap alatt bejárni, ha minden produkciót csak futó pillantásra méltatunk, aminek - lássuk be - nincs értelme. Mindössze néhány olyan helyszín van, ami fizetős karszalaggal látogatható. Ennek ára pedig mindössze ezerötszáz forint. Csekély összeg ez ennyi

elképesztő vizuális luxusért.

Most csak szemezgetni fogunk a 23 állomásból, de teljes körképet ad a @pte1367 Instagram oldal Vibe fókusza.

Az istenek üzenetét hozza el nekünk Írisz a Civil Közösségek Házának első emeletén. A terem közepén egy nagy fémgömb lebeg, mely hol távolodik, hol közeledik a talajhoz. A leérkezést kísérő hangok már-már félelmetesek, különösen akkor, ha azt is beleszámítjuk, hogy a félhomályos szobában az embernek az a benyomása, hogy az a nagy test valóban önmagától mozog. A felfüggesztett, forgó tükrök halandóságunkat tükrözik vissza, elmosódva látszanak bizonytalanná váló körvonalaink. A gömbből reménykeltő,  ibolyaszínű fények törnek elő, s végül egy piramisból a földre ér.  Ez

Írisz, a szivárvány istennőjének üzenete.

A boldogság melegsárga fénye árad szét - a zongorán a láthatatlan mozgató játszik. Megbabonázva néztük végig!

A magányos cédrus újrakomponálását a fesztivál legromantikusabb alkotásának gondolom. Csontváry környezetével dacoló, megtépázott fáját az alkotói magánnyal szokás azonosítani. Az öreg csodabogár, a festőzseni, aki például döntéseikre reagálva táviratokat küldött az Országgyűlésnek, és nemcsak modora,elhivatottságából fakadó próféta-tudata miatt, hanem grandiózus festményei besorolhatatlan stílusa miatt is egyedül maradt. Mindig szerettem volna, ha tudja, hogy valóban mekkora hatása van ma is. És hogy én magam is mennyire hálás vagyok annak a szerencsének, hogy múzeuma Pécsett van. Hát most alkalmam nyílt arra, hogy egy mikrofonba

belesusogva összekócoljam és megrezgessem a magányos cédrus leveleit.

Aztán már sziszegtünk, beszéltünk, cuppogtunk, és hatalmas szelet kavartunk: a fa szinte örvénylett. Lenyűgöző, hogy a Csontváry-féle színek - a festékeit is maga keverte, a színek között rengeteg az átmenet - milyen autentikusak voltak. Mintha maga Csontváry festette volna át örvénylőre képét.

Büszkeség, hogy

a Művészeti Karnak három hallgatója is lehetőséget kapott egy Fényszőnyeg megalkotására.

(Képünkön közülük Lévai Fanni látható! - a szerk.) A Janus Pannonius utcában az aszfalton fetrengő és magukat fotóztató vagy szelfiző embereken kellett átlépdelni. Azt hiszem, ennél pozitívabb visszajelzést nehezen kaphat egy képzőművész. Az alkotókkal hamarosan külön interjú is olvasható lesz weboldalunkon!

Azt, hogy hogyan lehet ekkora tömegbe intimitást varázsolni, a MárkusZínház tudja a legjobban! Indonéz vagy kínai árnybábokkal lehet egy minilabirintust bebarangolni, ahol telefonnal vagy zseblámpával lehet játszani fénnyel-árnyékkal. A bábok gyönyörűek, mindnek megvan a maga története. A pici labirintus közepén körbefog minket négy indonéz báb - négy mester - árnya. A tanításaik:

hinni, merni, akarni és hallgatni.

A végén pedig körbe lehet hajózni a teret egy nagy csónakkal, mielőtt visszaevickélnénk a fesztivál áramlásába.

És végül: egy hónapja sincs, hogy hivatalosan is átadták a PTE Általános Orvostudományi Karának új épületszárnyát. A kar ezzel a fejlesztéssel - főleg a küszöbön álló Fogorvosi tömbbel kiegészülve - megmutatja azt, ami: Közép-Európa egyik legdinamikusabban fejlődő orvostudományi kutató- és képzőhelye. Szívmelengető, hogy az impresszív épület előtt egy odaillő fényszobor csalta Uránváros szélére a fesztiválozókat:

felnagyított idegsejtek táncoltak és színezték át magukat!

A Fényfesztivál vasárnap este 10-ig tart, aki még nem tette, jöjjön el megcsodálni.

Fotók: Csortos Szabolcs
Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni