close

Graffitizd le a rasszizmust!

Az Emberi Jogok Világnapja adta az apropót ahhoz, hogy az Ifjúság úti campus-szal szembeni mocskolódó, rasszista felirat helyére egy színes-kreatív kaméleon kerüljön. December 7-én a PTE Wlislocki Henrik Szakkollégium tagjai és rajtuk kívül sok elkötelezett antirasszista közösen festették le a feliratot, ami elképesztően jó érzés volt, hiszen fújásról fújásra lehetett eltüntetni a rasszizmust.


A TTK-BTK közös otthonával szemben sajnos nem először éktelenkedett rasszista felirat az egyik emeletes ház falán, korábban is fellépett ellene a szakkollégium, ám a felirat időközben újra felbukkant. A PTE Wlislocki Henrik Szakkollégium kérésére Takács Tamara, a Művészeti Kar festő szakos hallgatója egy kaméleont festett a felirat fölé.

Azért erre az állatra esett a választás, mert a kaméleon az egymáshoz való alkalmazkodás, a békés együttélés és környezetünk értő figyelemmel kísérésének szimbóluma. A tervekben sokféle színben tündökölt a graffiti - volt pink, és neonzöld verzió is -, a végén egy többféle világoskékből álló hüllő lett.
Hóban-sárban-latyakban, de töretlen lelkesedéssel és a Mi vagyunk a világ valamint a Szeretni még című, beás és magyar nyelven is elhangzó dallal avatták fel a hallgatók a graffitit.
Ami a közös zenélés élményét is felülírta, az a kaméleon közös kifestése volt: ahogy a vállalkozókedvűek színezték a graffitit, fújásról fújásra halványodott, majd tűnt el az eredeti felirat. Voltak, akik erőteljes pöttyökkel, voltak, akik lendületes vonásokkal dolgoztak, de az alkotás örömén túl mindenkin úrrá lett a tett szimbolikus jelentésének nagysága is: valami felemelő mellett tettünk tanúbizonyságot együtt. Az üzenet egyértelmű: a rasszizmust a művészet ereje és egy érző, alkotó és cselekvő közösség simán el tudja eltörölni.

A projekt megvalósítását anyagilag a Pécsi Tudományegyetem Közhasznú Alapítványa támogatta.

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni