close
CímlapKultúraA Halott Pénz megvan? És DJ Venom?

A Halott Pénz megvan? És DJ Venom?

2016. május 29.

A zenekarról biztosan hallottál már, viszont a tagokat ismered-e? DJ Venom, azaz Boros Gábor keveri a lemezeket minden szám alatt. És azt tudtad, hogy ő is a PTE hallgatója volt? Történelem-pedagógia szakon diplomázott, majd PhD-n folytatta. Jelenleg Budapesten él, hisz a zenekar miatt ez a legkedvezőbb megoldás. Gyakran jár vissza a városba játszani, mindenki elcsípheti pár havonta, ez garantált.

Miért a PTE, miért a történelem-pedagógia szak?

Tolna megyei vagyok, igazából kézenfekvő választás volt Pécs és azt hiszem, életem egyik legjobb döntése.

Emlékszem a pillanatra, amikor megtudtam, hogy felvettek. Akkor már egy kisebb kereskedelmi rádiónál dolgoztam Szekszárdon. Akkorát kiabáltam örömömben, hogy behallatszott a stúdióba, ahol éppen adás volt.

Tervezted, hogy az egyetem elvégzése után a szakmádban dolgozol?

Foglalkoztam vele, tanítottam másfél évig, voltam osztályfőnök is. Majd visszajöttem az egyetemre,  PhD-programra.

20160405-csortos-szabolcs-1652-4369-portre-dj-venom.jpg

Mi volt a PhD dolgozatod témája?

A PhD programra hasonló témával nyertem felvételt, mint amiből már a szakdolgozatom is írtam, történelem szakon. Azzal foglalkozom, hogyan kapcsolódott össze az 1950-es évektől az 1970-es évek közepéig az afrikai-amerikai kultúra és a politika, legyen szó zenéről, filmről, vagy irodalomról, illetve hogyan éltek tovább ennek az időszaknak a fekete politikai mozgalmai a kortárs kultúrában.

Az egyetem mellett indult a Dj Venom-profil kialakítása?

14 éves korom óta rádiózom és ezzel párhuzamosan jött maga a dj-zés. Engem az fogott meg a hip-hop- ban és a fekete zenében, amit az a fekete srác csinált a lemezjátszóval. Szépen lassan, nyári munkákból, zsebpénzből összegyűjtögettem a felszerelést, elkezdtem venni az első lemezeket. Vicces, mert most kb. egy hónapja találtam meg otthon az első vásárolt lemezem blokkját, amit a lemezboltban adtak, úgyhogy percre pontosan tudom mikor vettem az elsőt.

Az egyetemi zenei berkekbe hogy sikerült bekerülni?

Azt hiszem, már az egyetemi éveim előtt is játszottam Pécsett. Van egy régi barátom, OJ Petya- aki a Remeterétet és egyéb más partikat szervezett a városban anno-  aki egy szilveszteri buliba elhívott játszani és az még a megboldogult Déli sark nevezetű helyen volt.

Aztán jöttek a gólyatáborok és a Szenes. Utóbbiban nekem óriási dolog volt játszani és mind a mai napig nagyon imádom.

Ez az egyik meghatározó élményed?

Az biztos, hogy a Szenes dj-zések azok mindenképp. Akkor még szigorúan bakelitről ment a dolog, és így nem volt igazán nagy mozgástere az embernek. Úgy kellett kalkulálni, hogy az a Gorillaz szám tökéletesen el legyen helyezve az estében, mert nincsen másik top 5 slágered, amit aznap este elpuffogtathatsz.

Mikor és hogy kapcsolódtál a Halott Pénz projektbe?

Egy közös barátunk mutatott be a Dávidnak (Halott Pénz frontembere- a szerk.), aki egyszer csak rám írt facebookon, hogy van egy új dala, amiben szeretne scratch-et, amit én készítek. Átküldte a számot és mondtam neki, hogy nagyon bejön, ez még sláger is lehet, csak fura a címe. Ez volt a Feneked a gyengém… Később úgy alakult, hogy ő hazaköltözött Pécsre és együtt laktunk.

20160405-csortos-szabolcs-1652-4366-portre-dj-venom.jpg

Mi az árnyoldala ennek a szakmának?

Nem nevezném árnyoldalnak, inkább azt mondhatnám, hogy ennek is megvannak a nehéz részei. Rengeteget utazunk, nagyon egyedi az időbeosztásunk, nincs olyan, hogy hétvége, de helyette mondjuk, ráérek kedden délelőtt. Az ember szeme alá egy idő után több karikát rajzol az éjszakázás. De ez összességében még így is lényegesen kisebb, mint a pozitív oldal!

Azzal foglalkozni, amit szeretsz, ami mindig is a vágyad volt… mi gyakorlatilag az álmainkat éljük meg!

A zenekar többi tagjával együtt ezért nagyon hálásak is vagyunk a közönségnek és mindenkinek, aki ezt lehetővé teszi!

Mostanában is zenélsz egyetemi rendezvényeken. Milyennek látod a közönséget, ahhoz az időhöz viszonyítva, mikor még te is hallgató voltál? Mire nyitottak?

Azt hiszem, hogy most megint egy nagyon jó periódus van. Volt egy –két nehezebb év, amikor kevésbé voltak nyitottak, de most azt érzem, hogy ismét,egy életvidám,  energiával teli 18-20 éves közönség van itt Pécsett. Ez a generáció egy abszolút youtube- és soundcloud-generáció, akik adott esetben elég sokféle zenét hallgatnak, nem csak feltétlenül a top20-as slágereket.

Volt már “wow” pillanatod?

Hát a Budapest parkos koncertek mindenképp ilyenek. Tízezer ember jött el csak a mi koncertünkre és elővételben elfogytak a jegyek a másodikra. Az tényleg egy olyan pillanat, amikor azt mondod, hogy wow! De volt egy olyan eset, amikor sokkal kevesebb embernek játszottunk az A38 teraszán. Egy jótékonysági buli volt a Bátor Táborért, hatalmas késéssel érkeztünk Debrecenből egy autópálya lezárás miatt. Már a felpakolás alatt éreztük, hogy itt nagyon jó lesz az este. Olyan közönségünk volt, hogy percekig nem tudtuk elkezdeni a következő számot, miután egyet eljátszottunk, mert annyira kiabáltak és tomboltak. Ott egymásra néztünk, hogy itt valami elindult, valami kezd pozitív irányba változni.

Azokat a háttértudások, amiket az egyetemen kaptál, hogy kamatoztatatod a mindennapokban vagy a munkádban? Használsz a tanultakból bármit?

Rengeteg mindent.

Nagyon szerencsés vagyok, hogy a Bölcsészettudományi Karon egy remek közösség része lehettem, az egyetemi évek a konkrét szakmai dolgokon túl megtanítottak, hogyan dolgozzam egy csapat részeként, hogy értékeljem a kultúrát, és alapvetően formálták a világlátásomat. 

Mi a tanácsod azoknak a hallgatóknak, akik hasonló szférában szeretnének tevékenykedni, mint te?

Szerintem a legfontosabb az, hogy minden energiájukkal ássák bele magukat abba, amivel foglalkozni akarnak. Az, hogy valaki elkezdjen dj-zni, nem kéthetes periódus. Egy dj-t ne lehessen zavarba hozni zenei kérdésekkel, hiába nem játszik mondjuk metált vagy technot, azért az alapvető stílusokat, neveket illik ismerni. Semmiképpen se azért kezdje el, mert hivatásszerűen akarja azt csinálni, hanem azért mert egyszerűen örömét leli benne. Ha tényleg mindent beletesz, akkor nagyon sok új barátság, ismeretség kötődik majd, hosszú távon mindenképpen profitálni fog, akár ebből fog élni, akár nem.

20160405-csortos-szabolcs-1658-4386-portre-dj-venom.jpg

Mit gondolsz, ezen a téren mennyire telített a piac?

Azt mondom, hogy nagyon sok fajta dj-zés létezik ma, nemcsak Magyarországon, hanem világszerte is. Vannak, akik kemény összegeket ölve bele ragaszkodnak a bakelithez  és nagyon komolyan veszik azt, hogy tartsák magukat a 10-20 évvel ezelőtti dj hagyományhoz. Ugyanakkor vannak olyan dj-k is, akik adott esetben pendrive-on játszanak és illegálisan letöltött mp3-akat használnak. Azt gondolom, bármilyen dj stílust is képvisel valaki, ha azt szívvel-lélekkel csinálja és megpróbál profi munkát végezni, akkor ezzel nincsen baj.

Kell, hogy az ember zenei műveltséget szerezzen!

Mekkora a kiégés lehetősége a szakmában és van rá megoldás?

Azt hiszem, mindenkinek fel kell építeni okosan egy menetrendet, legyen az heti vagy havi. A zenekarral,- sok más bandához hasonlóan - januárban próbálunk egy kicsit pihenni. Nem vállalunk koncerteket, kicsit mindenki a családjával, párjával tud időt tölteni, mindenki feltöltődik. Annál jobb nincs, mikor kiállsz tízezer ember elé és kiabálnak, sikítanak, éneklik a dalokat és fantasztikus a hangulat.  Azt az energiát nem tudja visszaadni semmi, de kell egy kis feltöltődés. Mi a zenekarral heti négy- öt napot turnézunk és a maradék napokon egészségesen étkezünk, sportolunk, megpróbálunk rendesen aludni.

Kékesi Alexandra

Kékesi Alexandra

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni