close
CímlapKultúraA harmadik dimenzió felé igyekezve

A harmadik dimenzió felé igyekezve

2021. június 09.

A jordán származású Shatha Al-Majali a PTE Művészeti Karon tanult kerámiatervezés szakon. 2020-as diplomaszerzését követően hazájába visszatérve saját kerámiaműhelyt nyitott, ahol a harmadik dimenzióba nyúló kerámialapokat tervez.

Miért a PTE-t, és miért ezt a szakot választottad?

Lenyűgözött Pécsett a kerámia gazdag történelme, az MK közelsége a Zsolnay gyárhoz, valamint hogy a város számos pontján találkozhatunk gyönyörű kerámia műalkotásokkal.

Két csodálatos évet töltöttem Pécsett. Kihívásokban gazdag időszak volt, amelynek hatására sok tekintetben fejlődtem.

Két tanárom különösen nagy hatással volt rám. Prof. Nagy Márta volt a témavezetőm, szívesen emlékszem vissza a beszélgetéseinkre és a kedvességére. Máté Csabától pedig bármikor kérhettem tanácsot, és türelmesen válaszolta meg kérdéseim véget nem érő sorát. Szívből jövő törődésük nagyon sokat jelentett, különösen mivel távol voltam a hazámtól.

Shatha Al-Majali kerámiaművész (PTE MK '20)

Mivel foglalkozol a végzésed óta?

Megnyitottam a saját kerámiaműhelyemet Jordániában, itt kamatoztatom a PTE-n megszerzett tudásom, és tanulom tovább a szakma rejtelmeit. Hagyományos mintákat gyűjtök a régiómból, és ezeket használom a kerámia alkotásaimhoz, amelyek a harmadik dimenzióba nyúlnak, vizuálisan stimuláló élményt nyújtva a fény és az árnyék segítségével.

Van esetleg valamilyen tanácsod, üzeneted?

Ne félj kipróbálni valami mást, ha jók a megérzéseid az adott dologgal kapcsolatban.

Én építész alapszak elvégzése után döntöttem a kerámiatervezés mellett, s bár többen nem tartották jó ötletnek, olyan boldog vagyok, hogy mégis emellett döntöttem!

Tóth Mariann

Tóth Mariann

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni