close
CímlapKultúraHárom a kiállítás: KME 20+2

Három a kiállítás: KME 20+2

2017. február 06.

Mediális munkák, festészet és építészet – ezek dominálnak azon a 3 kiállításon, ami február 4-én startolt el.

A Közelítés Művészeti Egyesületet (KME) 1995-ben hozták létre a Janus Pannonius Tudományegyetem művészeti képzésében résztvevő hallgatói. Az azóta létrejött Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara is fennállásának 20. évfordulóját ünnepelte tavaly, ám a jogelőd intézmény és a mostani hallgatók/oktatók közül sokan aktív alkotói a KME-nek. Hogy mennyien, mennyiféle és milyen minőségű műveket tettek le az asztalra, mi sem bizonyítja jobban, mint az ünneplés kapcsán nem egy, hanem három tárlatot tudnak megtölteni.

Az első február 4-én nyílt a Nádor Galériában, és nagyon sokan eljöttek. A KME vezetője, Varga Rita kedves és frappáns bevezetője után Keresztesi József nyitotta meg a kiállítást, egy saját szövegével. Ennek a kiállítóhelynek nem a hangosítás az erőssége, de a versből annyit sikerült elkapnom, hogy „mielőtt bezárják a nemzeti múzeum jurassic parkjába”. A felolvasás közben hivatalosan is megnyílt kiállításon voltak mediális alkotások – például Varga Rita 2005-ös Terror babies című kisfilmje, melyben fura éneklő babák a terroristák vagy Mojzer Tamás számomra a torinói leplet idéző művei, melyeknek az alkotási folyamat bemutatása is része –, fotók – például Makra Zoltán csak elsőre vicces Cím nélkül című alkotása, ami 20 szelfiből áll -, és rengeteg festményből. A kiállítók, egykori és jelenlegi tagok örömmel üdvözölték egymást, háromlépésenként azt lehetett hallani: „szia, mi van veled, ezer éve nem találkoztunk.”

A Nádor Galéria kiállítása csak február 17-ig tekinthető meg, hétfőtől péntekig naponta 11-től 19 óráig. A Renesound-ban (Király u. 15. 1 em.) február 10-én (pénteken) lesz a megnyitó, 18.00 órától. A Nick Galériában (Pécs, Király u. 1.) február 17-én (pénteken) lesz a megnyitó és egyben projektzáró program 18.00 órától.

KIÁLLÍTÓK:

BACHMANN Bálint, BALOGH Tünde, BARÓTHY Anna, BENEDEK Barna, BÓBICS Diána, BÖSZÖRMÉNYI István, BUBREG Balázs, CSIKI Emese, DOBOVICZKI Attila T., ERNSZT András, FARKAS Adrienn, FEJŐS Miklós, FICZEK Ferenc, GÁLL Dia,GYENIS Tibor, HAJDA Gáspár, HEGYI Csaba, HIZSNYIK Dénes, HORVÁTH Anna, HORVÁTH M. Zoltán, ILAUSZKY Tamás, IMREH Sándor, JEGENYÉS Dia, KESERUE Zsolt, KIS János, KUTI László, KRÁMLI Márta, LENGYEL Péter, LOWAS Péter, LUKÁTS István, MAKRA Zoltán, MAKRAI Adél, MÁRTON Enikő, MÁTIS Rita, MIKLYA Gábor, MOJZER Tamás, M. TÖRÖK András, NYILAS Márta, ORAVECZ Viktória, OROSZ Klára, OTTÓ Gábor, PALATINUS Dóra, PÁL Zoltán, PÁLINKÁS Mariann, PÁSTI Katalin, PINCZEHELYI András, PINCZEHELYI Sándor, SAGMEISTER Laura, SÁROS Miklós KEKLÓS, SAS Miklós, SOMODY Péter, SZABÓ Eszter Ágnes, SZENTGRÓTHY Dávid, SZOLGA Hajnal SZAFFI, SZTRANYÁK Gergely, TÓTH Zsuzsa, VARGA Rita, VARGA Tünde, VÖLGYI Gábor

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni