close
CímlapKultúraHárom lírai lélek

Három lírai lélek

2022. április 27.

Leheletnyi a lelkük legmélyebb mélyéből  - ez járt a fejemben, amikor a Verskiállítást megnéztem. A csöppnyi Alma Galériában - a Boltívközben, egy szusszanásnyira a Király utca nyüzsgésétől -

három költő, Dalmai Rozi, Hetesi Júlia és Rónoki Bertalan verseit lehet megnézni, olvasni, tapogatni - sőt, csatlakozni hozzájuk az alkotásban.

A három tehetségnek ez a legelső közös alkotása, de ezt is úgy rakták össze, hogy egyforma is, meg nem is. A becsülettel három falra osztott térben megjelenő versek és dolgok egyszerre sugároznak érzékenységet, nyitottságot, veszteséget, fájdalmat, szerelmet, és egyszerre nem is különbözhetnének jobban egymástól. Azt érezni - és valóban így van -, hogy nem a tárlat kedvéért ragadtak tollat, a költészettel való kapcsolat mélyebb, erősebb, végzetes.

A triász egyik tagja, Dalmai Rozi anyagai minimalista stílusban olvashatók, egy kivétellel: van egy éjszaka-darabra írt verse, a Horokaleidoszkóp:


a horoszkóp is megmondta
ilyenkor a csalódásba kicsit bele
kell halni
főleg ha már közhelyes
alkoholról és dohányzásról írni
de az égbolt örök

Inspiratív formákkal játszik Hetesi Júlia, aki versei közül egyet egy kiömlött kávéfolttá alakított át:

6:50 rohan az idő,
elmúlik minden.
Csak én állok itt,
a pólódban, a konyhakövön.”

A térben írásra ösztönző tárgyak is vannak a kiállításon, melyeket Rónoki Bertalan tett ideiglenes közkinccsé: az írógépeknek tapintható a története, ami persze nem olvasható, de talán kevés is lenne erre néhány mondat. Ahogy Rónoki Bertalan haiukja szól:

az élet túl szép
ahhoz, hogy három sorba
belezsúfoljuk.”

Egy teljes falrészt szenteltek azoknak a szövegeknek, melyeket az ide érkezők hoznak vagy akár ott írnak. Hogy a kiállítás része legyek magam is, én is hagytam ott valamit - mikor számolgattam a szótagokat az ujjaimon, meg is jegyezték: „haikut ír”.

A három szerző kiszabadította a verseket: a falakon, dekorelemként, installációként furakodnak belénk, és még útravalóul is jut egy-egy a zsebünkbe.

De akár beleülhetünk a tárlat közepébe, lehetünk egy pár percre költők úgy, hogy a kirakat előtt elsuhanó emberek látják is, meg nem is, hogy mi születik.

A különleges tárlat a Költészet Napján nyílt, de ezen a héten még látogatható.

 
Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni