close
CímlapKultúraHét domb - két város

Hét domb - két város

2018. augusztus 03.

A komlói gyökerű, szeptember 3-9. között rendezett Hétdomb filmfesztivál sajtótájékoztatóját július 19.- én tartották a Palatinus Hotel nagytermében. Az idén második alkalommal létrejövő fesztivál rohamléptekkel fejlődött, és idén már egy pécsi nemetközi filmmustra is létrejött Seven Hills International Film Festival (SHIFF) néven.

A rendezvény helyszínéül szolgáló két város polgármesterei, dr. Páva Zsolt és Polics József kiemelték, hogy a fesztivál újabb kulturális híd Komló és Pécs között. A városvezetők elmondásuk szerint örömmel fogadják, hogy a fesztivál révén a 70 –es 80-as évek után Pécs is újra beleírhatja magát a nemzetközi filmszakma nagykönyvébe. Ennek érdekében igen erős szakmai zsűri válogatta össze azt a kétszáz –ebből húsz külföldi- filmet, amiből a fesztivál versenyprogramja összeáll.

Az ítészek között lesz többek között az Oscar-díjas rendező Rófusz Ferenc, a színész és rendező legenda Koltai Róbert, s Ragályi Elemér vezetésével döntenek majd, hogy melyik film lesz a győztes.

Idén két különleges hollywoodi vendég is tiszteletét teszi: Kevin Williams és Vernon Wells.

A fesztivál főbb helyszínei: a komlói Színház és hangversenyterem, a pécsi Uránia és Apolló mozik, és a Cinema City termei, de Pécs belvárosában különböző vendéglátóhelyeken, gerillamozikban is kaphatunk egy pár filmkockányit a fesztiválból.

A fesztivál kiemelt és különleges vendége a Bachreini királyságból érkeznek hozzánk. A távolkeleti delegáció egy tematikus nappal ismerteti kultúráját. Belehallgathatunk zenéjükbe is, amit a legendás komponista., Waheed Alkhan vezet elő. A zeneszező a sajtótájékoztatón elmondta, Kairóban végzett zenei szakon, az egyik oktatója magyar volt. Munkássága főként dokumentumfilmekhez írt zenék és filmzenei lemezek gyűjteménye. Arra a kérdésünkre, hogy ha lehetősége lenne, melyik híres hollywoodi filmhez készítene zenét, azt válaszolta, hogy ugyan volt már lehetősége erre, de inkább marad a dokumentumfilmek világánál.

További infó: https://www.sevenhillsfilmfestival.com/

Goldmann-Görög Viktor

Goldmann-Görög Viktor

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni