close
CímlapKultúraHús-vér embereket kölcsönözhettek Komlón

Hús-vér embereket kölcsönözhettek Komlón

2016. december 09.

A hír valóban igaz: azért nem kell semmi rosszra gondolni…Annyi történt csupán, hogy a komlói Nagy László Gimnáziumban ,,Élő Könyvtár” rendezvényt tartottak négy évfolyam diákja számára, közel öt órán át.

Az olvasó joggal kérdezheti, mit takar e különös fogalom. Nos: ebben az esetben nem papíralapú köteteket vehetünk ki az olvasószolgálattól. Merthogy ezek a könyvek élő személyek. Olyanok, akik a társadalomban életmódjuk, kultúrájuk, vallásuk, vagy éppen valamely testi hiányosságuk miatt olykor hátrányt szenvednek, továbbá másként, a hagyományos nemi szerepektől eltérő módon élnek, viselkednek. Efféle anonim könyvek – egynéhány példával élve - lehetnek fogyatékkal élők – köztük mozgássérültek, vakok, gyengén látók, siketek, továbbá józan szenvedélybetegek, melegek, leszbikusok, illetve bizonyos vallások vagy etnikai csoportok, szubkultúrák képviselői…A hangsúly a találkozáson, a megismerésen, hovatovább a felhőtlen párbeszéden van. Azon, hogy a normál életet élő ember számára kiderüljön: ők is képesek teljes életet élni. Főznek, mosnak, bevásárolnak, iskolába, színházba, netán koncertekre járnak– csak éppen másságuk miatt nehezebben élik meg a mindennapokat. Ezért is érzik olykor kitaszítottnak magukat, mivel a hétköznap embere furcsának, a szokványostól eltérőnek tartja őket.

  A megismerésen alapul tehát az Élő Könyvtár, amelybe Baranya megyében legutóbb december 7-én ,,ültek be” gimnazisták – megjegyzendő: nem kevesen. Öt osztályból, mintegy 150 diák kereste fel három helyszínen,,olvasnivalóját”, mely könyvek közül a mozgás- és látássérülteken túl siket, gyógyult szenvedélybeteg, meleg, leszbikus, transzvesztita, sőt, még Krisna-tudatú is ,,kivehetővé vált” húsz-huszonöt perces blokkokban. Ők mindnyájan szívesen beszéltek „történetükről”, a diákok pedig rendre ki is faggatták őket, úgymond ,,beléjük lapoztak”. A módszer hatékonyabb egy frontális tanár–osztály találkozónál. Már csak azért is, hiszen kisebb – négy–öt–hat fős csoportokban – jobban kinyílnak a fiatalok a könyvek iránt. A gimnázium pedagógusai is pozitívan viszonyultak a programhoz, mivel úgy érzékelték: az Élő Könyvtár nagyon jó módszer arra, hogy a diákokat mentálhigiénés téren olyan információk érjék, amelyekre építve másként viszonyulhatnak bizonyos élethelyzetekhez és más emberekhez. A másság elfogadása az Élő Könyvtár alapvető üzenete. Ennek pedig egyik zálogaként a ,,könyvek” megosztják másokkal, milyen sztereotípiákkal, előítéletekkel szembesültek/szembesülnek világunkban.

„Az elején nem nagyon mertek kérdezni. Aztán páran mégiscsak megnyíltak” – ecsetelték a beszélgetés folyamát a kerekesszékes és a látássérült,,élő-könyvek”.A hölgyek elárulták, sokszor gyűlik meg bajuk a közlekedéssel, vagy boltba menéssel, ám a húsz évvel ezelőtti állapotokhoz képest mindennapjaik már zökkenőmentesebbek, ha csak az alacsony padlós buszokat, vagy az egyre több utcai rámpát nézzük. Zömmel erről faggatták őket, de például főzőtudományukról, vagy a koncertre járásról is szó esett. „Örülök, hogy hétköznapi dolgokról is kérdezgettek” – jelezte a leszbikus élő könyv, míg egy látását vesztett férfi arról beszélt, az emberek alapvetően segítőkészek, viszont sokszor ,,magyarázataik milyensége nem megfelelő”. Mert, teszem azt, ha az utcán a tájékozódásban egy vak eligazítást kér, az egészségesek nem tudják, hogy az általuk megosztott információk közül melyik élvezhet prioritást a sérült ember szempontjából.

  -Sok diák tisztában van a drog és az alkohol okozta problémákkal, ám mélyebben nem látnak a betegek életébe. Erre is jó volt a rendezvény, hogy szűk körben megtudják, milyen folyamaton megy keresztül egy-egy függő – osztotta meg tapasztalatait egy józan szenvedélybeteg lány. A gimnazisták név nélkül véleményezhették tapasztalataikat, figyelemre méltó dolgokat vetve papírra:,,Beleképzelhettem magam a helyzetükbe”.,,Sokat tanultam saját magamról. Magamra ismertem.” Míg mások így fogalmaztak:,,Bátornak kell lenni, felismerni és elfogadni azt, ami körülöttem történik.”Mit is mondhatnánk még? Várjuk a folytatást és az újabb,,kölcsönzéseket”, bárhol is hozzák tető alá azokat.

A komlói Nagy László Gimnázium Élő Könyvtár rendezvényének szervezőgárdája a Pécsi Tudományegyetem KPVK KKTI Könyvtár Tanszékének és a gimnázium iskolai könyvtárának közös szervezésében valósult meg. A szervezők: dr. Béres Judit egyetemi adjunktus, Vass Marianna könyvtárostanár, valamint Somogyi Krisztina, Gombás Vivien, Ari Adrienn, Lovász Zsuzsanna, Farkas Dorottya, Tulézi Orsolya, Gyimóthy Levente és Amrein Milán, a PTE hallgatói. A partnerszervezetek, akik nélkül nem jöhetett volna létre az Élő Könyvtár: INDIT Közalapítvány, PeMel, Kerek Világ Alapítvány, SINOSZ Baranya Megyei Szervezete, Vakok és Gyengénlátók Baranya Megyei Egyesülete, Krisna-völgy, Máltai Szeretetszolgálat, Csorba Győző Könyvtár, PTE KPVK HÖK.

Gyimóthy Levente

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni