close
CímlapKultúraIdén is szüretelik a zenét Pécsen

Idén is szüretelik a zenét Pécsen

2018. augusztus 23.

Ősszel a szőlő mellett a zenét is szüretelik Pécsen a 2010. óta hagyományosan megrendezett Zeneszüret fesztiválon.

Szeptember 6–9. között újra a komolyzene áramlik szét Pécs városában. A hangversenyek mellett flashmobok, kiállítások, ifjúsági műsorok, és a város több pontján felbukkanó térzenei koncertek szórakoztatják a közönséget. Az idei évben a fesztivál témája az ezerarcú billentyű.

A fesztivál egyik témája a verista, azaz az olasz parasztság életét a romantikus sallangjai nélkül bemutató opera. A Magyar Állami Operaház művészei révén a műfaj olyan mestereinek munkáiba hallgathatunk bele mint Giordiano, Leoncavallo, Mascagni vagy Ponchielli. De ha nem vagyunk szakértők, akkor is élvezhetjük a koncertet, mert a koncert elején elhangzó Prológus beszélgetésben többet megtudhatunk a műfajról és a művekről.

A térzenei koncertek is igazi csemegét tartogatnak. A szájharmónika komolyzenei művésze, Sigmund Groven találkozik a fesztivál egyik szervezőjével és fellépőjével, Szamosi Szabolccsal, aki orgonajátékával tesz teljessé a produkciót. Esős idő esetén ez a koncert a Kodály Központban lesz megtartva.

Az esemény másik különleges koncertje a Sípok találkozása címet viseli. Kéméndi Tamás harmonikaművész és Kovács Szilárd orgonista párosa varázsol majd el bennünket. Kéméndi Tamásnak nem ez lesz az egyetlen fellépése. Gráf Vivien énekesnővel egy világzenei utazásra visznek bennünket a Nappaliban.

A fesztivál a fiataloknak is kedvez.  A Mi fán terem a kalimba? és a Ciki a komolyzene? előadás a fiatalabb generációt célozza meg.

Az irodalom rajongói sem maradnak csemege nélkül. A legendás pécsi folyóirat, a Jelenkor idén 60 éves. Ennek kapcsán egy kötetlen beszélgetés keretein belül ismerhetjük meg a kiadványt.

A fesztivál egyik fő hangszere a harmónika, így több program is e hangszer köré épül. Fotókiállítás, minikoncertek és egy a hangszer alkatrészeit hangosítását és működését bemutató workshop is várja az érdeklődőket.

A Harmonika több legendás filmhez is szolgáltat háttérzenét a fesztivál filmklubjában ennek két kiváló példányát, az Amélie csodálatos életét és Kusturica legendás Cigányok ideje című filmjét.

 

Goldmann-Görög Viktor

Goldmann-Görög Viktor

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni