close
CímlapKultúraÍr adomány a bölcsészkarnak

Ír adomány a bölcsészkarnak

2020. március 12.

Ronan Gargan, Írország magyarországi nagykövete adományozott egy sorozatot Martyn Ferenc James Joyce Ulysseséhez készített illustrációiból. A tollrajzok másolatai a bölcsészkar A 426-os termének falait díszítik. A nagykövettel az esemény apropóján készített villáminterjút kollégánk.

Milyen érzési vannak az adománnyal kapcsolatban?

Nagyon büszke vagyok rá, hogy átadhatom Martyn Ferenc illusztráció-másolatait az egyetemnek. Ez az esemény nem csak az ő munkáinak az ünnepe, hanem a Magyarország és Írország közötti erős kapcsolatrendszeré is, és természetesen Pécs városáé. Több közös vonatkozása is van a két országnak, az irodalom terén különösen – Martyn Ferenc Ulysses-illusztrációi is ezt a kapcsolatot erősítik. Örülök, hogy az egyetem hallgatói is találkozhatnak a munkáival, és egyben bátorítom is önöket, hogy ismerkedjenek az ír irodalommal. Külön meg kell köszönjem Irlandisztika Kutató Központ és az Angol Nyelvészeti Tanszék támogatását.

Ismerte Martyn munkát az adományozást megelőzően?

Igen, hogyne! Nagyvonalú gesztus volt a részéről, hogy ezeket a munkáit Írországnak adományozta. Dublinban az Ír Modern Művészeti Múzeumban 24 eredeti műalkotás található meg tőle, két képe pedig az én szülővárosomban, Drogheda művészeti galériájában látható. De tisztában voltam azzal is, hogy Martyn híres ír felmenőkkel bír; dédapja Galway-ból származik, onnan érkeztek Magyarországra a 18. század folyamán. Ez lehet az oka annak is, hogy munkáiban az ír táj is minduntalan visszaköszön. A Martyn Ferenc-hagyaték az ír és az egyetemes művészet átfogó kollekciójának a része, ezért ez az adomány ír nagykövetként különösen nagy megtiszteltetés nekem személyesen is.

Hogyan látja az embereket? Mi az, ami közös az írekben és magyarokban?

Ez attól függ, milyen aspektusát nézzük ennek a kérdésnek. Azt gondolom a humorérzékünk hasonló. De hasonló a történelmünk is, a szabadságharcaink. Nagy hagyományaink vannak a művészetek, kultúra, irodalom zene és tánc vonatkozásában is. Mindezek segítenek abban, hogy a közelebb kerüljünk egymáshoz, hogy jobban megértsük egymást. A modern időkben pedig tagok vagyunk az Európai Unióban; közös ügyeken dolgozunk együtt és a megoldási javaslatokat is közösen dolgozzuk ki. Több olyan nagyszerű dolog van, amiben együtt tudunk működni gazdasági, politikai és kulturális téren egyaránt.

Az esemény része volt a PTE Nemzetközi Tavasz programsorozatának.

Aknai Péter, Bíró Bernadett

Aknai Péter, Bíró Bernadett

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni