close
CímlapKultúraJapán könyvadománnyal gazdagodott az egyetemi könyvtár

Japán könyvadománnyal gazdagodott az egyetemi könyvtár

2019. november 25.

Könyvadomány átvételére kerül sor a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpontban november 25-én. A Honno Kote Projekt keretében, Kagoshima megye könyvgyűjtési akciójának eredményeképpen gazdagodott a könyvtár egy 250 db-ot számláló japán gyűjteménnyel, ezzel támogatva az egyetemen folyó japán nyelvtanulást, valamint a jelenleg itt tanuló 133 japán diák anyanyelvi művelődését.

Idén van a 150. évfordulója annak, hogy Japán és az Osztrák–Magyar Monarchia aláírta a barátsági, kereskedelmi és hajózási egyezményt. Az elmúlt 150 évben Japán és Magyarország szoros kapcsolatokat épített ki számos területen, többek között a kereskedelem és az üzleti élet, a tudományok, a kultúra, a sport területén. A 2019-es jubileumi évben mindkét országban számos eseményre került sor.

Az emlékévhez kapcsolódóan a Japán déli részén található Kagoshima megyéből a Honno Kote Projekt egész éves könyvgyűjtési programsorozata keretében 2019 novemberében Magyarországra érkezett a japán–magyar kapcsolatok történetében is kimagasló értékű könyvgyűjtemény.  

A Honno Kote Projekt alapítója a magyar származású televíziós műsorvezető – nem mellékesen a megye egyetlen magyar állampolgára – Juhász Sandy elmondta: ötezer darab könyvet szerettünk volna öszegyűjteni; kézzel készített papírdobozokat tettünk ki a város különböző pontjaira. Az akció végére húszezer darabos volt az adomány, mintegy 6600 kilogramnyi, amelynek minden darabja Magyarországra került, amelyekből 18 oktatási intézmény, a Japán–Magyar Baráti Társaság és Magyarországon működő japán cégek bővítik a könyvállományukat.

Az eseményen felolvasták a kagoshimai prefektúra kormányzója Mitazono Satoshi köszöntőjét a jubileumi év kapcsán. Ezen kívül köszöntőt mondott Juhász Sandy mellett Dr. Füzes Barnabás, a PTE Egyetemi Könyvtár statégiai és innovációs főigazgató-helyetese, és Horváth Tamás, Pécs Megyei Jogú Város Kulturális Bizottságának elnöke.

Aknai Péter

Aknai Péter

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni