close
CímlapKultúraJelen a jövőben

Jelen a jövőben

2018. november 21.

Az Antall József Tudásközpont pécsi irodájának Kreatív Magyar Elme névre hallgató előadássorozatának november 14-i, és egyben az őszi szemesztert lezáró rendezvénye az egészségügyi startupok témáját tűzte zászlajára. Két olyan nagyszerű kezdeményezésbe nyerhettünk betekintést, amelyek hazai és nemzetközi viszonylatban is megváltoztathatják a jövő egészségügyi ellátását.

InSimu Patient.

A magyar app, amit a világ 66 országában használnak, 30 000 letöltést és 10 000 aktív felhasználót tud magáénak. Az előadást tartó Dr. Szalay Dávid orvosként vesz részt az InSimu csapatában, akik egy olyan applikációt fejlesztettek, amely a betegdiagnosztikában való jártassághoz járul hozzá.

Az USA-ban évente 12 millió hibás diagnózist állítanak fel, ami a felmerülő felesleges kiadásokon túl a betegek életét is nagymértékben befolyásolja, gondoljunk csak a kórház falain belül töltött időre. A virtuális betegszimulátor segítségével korábbi adatokból és tünetekből hoznak létre virtuális betegeket, akik “elmondják” panaszaikat az orvosnak, az orvos pedig az applikáción belül diagnosztizálja a “pácienst”.

Az app használatával az orvostanhallgatók lehetőséget kapnak a választásra és a hibázásra, mindezt emberéletek kockáztatása nélkül.

Fontos szempont továbbá, hogy visszajelzést kap az alkalmazást használó az általa választott diagnosztikai útvonalról anélkül, hogy számos magas költségű vizsgálatot rendelne el.

Kinepict.

A röntgen-képalkotás magyar forradalma. A hagyományos röntgenfelvételek elkészítésekor akaratlanul is keletkezik ún. mozgási műtermék, vagyis amikor a vizsgált személy akaratlanul bemozdul, és ez rontja a felvétel élességét, használhatóságát, sőt, még a helyes diagnózis felállítását is akadályozhatja.

Dr. Szigeti Krisztián és csapata egy olyan rendszert dolgozott ki, amivel a mozgás sebességét figyelik, így a lassabban és a gyorsabban mozgó részek jól elhatárolhatóak. A rendszer egészségügybe történő bevezetése több ponton is kérdéseket vetett fel. Végül

az érhálózat vizsgálatának megkönnyítésére tudták hatékonyan alkalmazni.

A fejlesztés során kiemelt cél volt a sugárdózis és a kontrasztanyag mértékének jelentős csökkentése. A szoftvert jelenleg 5 (ebből 2 hazai) kórházban használják aktívan a hagyományos képalkotással párhuzamban. Az egészségügyön túl számos olyan terület van még, ahol a mozgás megfigyelésére épülő rendszer alkalmazása hasznos és eredményes lehet. Ilyen például a beérkező kamionok röntgenje: Vajon mozog-e valami a rizsszállítmányban?

 

Regényi Lilla

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni