close
CímlapKultúraJesz és stream

Jesz és stream

2020. december 07.

Mi újság a JESZ környékén, járvány idején?
Szomorú, hogy nem tudunk játszani. Gondolkodunk azon, hogyan tudjuk a jelenlegi helyzetben is tartani kapcsolatot a közönséggel. Vannak már tapasztalataink a tavaszról. Interjúkat készítettünk akkor is, felelevenítettünk így régi előadásokat. Megkérdeztük valakit a régi társulatból, hogy hogy van, mit csinál és vele ajánltattuk a közzétett darabot. Az előadásfelvételek inkább dokumentációk, mint profi színházi közvetítések, de mégis csak élvezhetők. Ezt a megkezdett sorozatot folytatjuk, készülnek sorra az interjúk, s közzé is tesszük őket, most 2010 környékén járunk a múltunk felidézésével. Egy 1996-os előadásunk volt az első, a Vizsgálat a rózsák ügyében. Azt látjuk, hogy nem hiánytalan a videótárunk, de mégiscsak át lehet tekinteni, milyen nyomot hagy a Janus Egyetemi Színház a pécsi színháztörténetben.
Az interjúknak mi lesz a sorsa?
Tervezünk egy kötetet készíteni belőlük. Jövőre a színház 25 éves lesz, s ha végig visszük interjúkat, akkor ezzel reprezentálni tudjuk a színház eddigi munkáját. A műszak közben karbantart, festik a folyosót. Azokat az előadásokat, amiket tervezünk bemutatni, ameddig lehetséges online formában próbáljuk. Megindult egy gondolkodás az Univ TV-vel, hogy streamelhetők-e az előadások. Az első december 7-én lesz látható.
Hogy elérhetők a JESZ darabjai?
A régi előadásaink linkjét a honlapról el lehet érni, pár kattintás után meg lehet tekinteni őket a neten. Az újabbakat pedig a Facebook oldalunkon is reklámozzuk. Streamelni a Philoktétésszel kezdünk. Az előadást követően lehetőség lesz egy beszéltetésre is, melyet Karsai György klasszika-filológus, színháztörténész, irodalomtörténész, egyetemi tanár vezet, és részt vesz rajta az előadás rendezője, Zakariás Máté is.

Az előadás megtekintése ingyenes, de regisztrációhoz kötött, regisztrálni a jesz@pte.hu emailcímen lehet.

A Janus Egyetemi Színház honlapja

Balogh Robert

Balogh Robert

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni