close
CímlapKultúraJÖN A TIGRIS!

JÖN A TIGRIS!

2022. szeptember 21.

Kimchi?
Squid Game?
K-Beauty?
Pong Dzsunho és az Élősködők?
Psy és a gangnam style?
Blackpink?

Lépj még eggyel közelebb a koreai kultúrához! Csütörtökön ingyenes koncertet ad a Zsolnay Negyedben a Leenalchi zenekar.

Az eseményre a PTE Nemzetközi Igazgatóságának jóvoltából kerülhet sor.


Hogy kik is ezek?
Egy olyan koreai banda, akik elsősorban a popot keverik a korai népi zenével. A zenéjük alapja a pansori, aminek az a lényege, hogy egy mesét ad elő az énekes, dobkísérettel. Ez a koreai kulturális örökség fontos része, a pansori-előadókat mindig nagy tisztelet övezte. Maga a zenekar neve is tisztelgés egy, az 1880-as években alkotott pansori-mester,  Lee Nal-chi előtt. Mielőtt azonban azt képzelnénk, hogy egy tradicionális és komoly koncertet adnak majd Pécsett, hadd tegyük hozzá: a zenekar azt szeretné, ha

a hagyomány kereteibe csempésznének egy nagy adag mókát.

Első albumuk legfelkapottabb száma is a pansori jegyében íródott, és egy Sugungga című mesét játszik el. Ebben a Sárkánykirály elküldi a teknőst, hogy hozza el neki a nyuszit, hogy megehesse a nyúl máját, és ettől meggyógyuljon. Szegény páncélos még a tigrist is megpróbálja megtámadni az erdőben a küldetés sikeréért, ugyanis fogalma sincs arról, hogy néz ki egy nyúl. Sok-sok viszontagság végén elcsípi a tapsifülest és mindenféle csalfa ígérettel a Sárkánykirály tengermélyi palotájába csábítja… Hogy mi a történet vége? Maradjunk abban, hogy a Sárkánykirály nem eszik nyúlpörköltet a végén.

A dalszövegekben szerepelnek elég vad dolgok is, például ilyesmik: “Felvágom a hasam, és megmutatom neked a bensőm” vagy “Semmi biztató nincs abban, ahogyan kinézel. A felsőajkad fölötti vonal mutatja, hogy fiatalon halsz majd meg, és a vörös szemed mutatja, hogy tűz által veszel el. Pont holnap hajnalban, egy vadász majd a fejedre céloz. És puff!”
Ezek a hagyományos énekekből kerültek a szövegbe, vagyis nem az alkotók találták ki.

Az előadásmódjukban van valami hipnotikus

- akár értjük a szöveget, akár nem, az ősi ritmusok és a mese ívei szépen összekapcsolódnak a huszonegyedik századi léttel.
További részletek: https://www.facebook.com/events/1848972012107369

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni