close
CímlapKultúraKálmán C. György irodalomkritikus-díj

Kálmán C. György irodalomkritikus-díj

2022. december 05.

Az MTA BTK Irodalomtudományi Intézet Irodalomelméleti osztálya és a Literatura folyóirat Kálmán C. György (1954–2021) emlékére 2022-ben alapított irodalomkritikusi díja.


A Kálmán C. György irodalomkritikus-díj célja, hogy felhívja a figyelmet a sokoldalú, tájékozott, invenciózus, egyéni hanggal és karakteres véleménnyel rendelkező fiatal magyar irodalomkritikusokra. Közülük a legrátermettebbet évente felkért külsős szakmai tanácsadók javaslatai alapján a BTK Irodalomtudományi Intézetben működő Literatura folyóirat szerkesztőségéből és az Irodalomelméleti osztály munkatársaiból álló zsűri választja ki.
A díjat, amely a névadó személyiségére emlékeztető egyedi tárgy, családja és volt kollégái adják át minden évben – Kálmán C. György különleges intézeti szerepére is emlékezve egy Mikulás napjáhozhoz közeli időpontban.

Kálmán C. György Kappanyos Andrással közös szereplése a már legendás, 1996-os pécsi Magyaros Szakesten

A díjat az első alkalommal megrendezett ünnepélyes díjátadón az 1993-ban született Melhardt Gergő (PTE Irodalomtudományi Doktori Iskola hallgató, a PIM Digitális irodalmi Akadémia szerkesztő, kiadványozási referens) veheti át 2022. december 6-án 11:00 órakor Budapesten, a BTK Irodalomtudományi Intézet I. emeleti tanácstermében.

 

Balogh Robert

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni