close
CímlapKultúraÁrnyak kelnek életre

Árnyak kelnek életre

2023. április 13.

A II. Karakulit Nemzetközi Árny-Játék Fesztivált április 19-23. között rendezik Pécsett, a X. Színházi Olimpia Bábművészeti Világtalálkozójának részeként.

Összesen 11 országból 21 színházi előadás mutatkozik be a fesztivál 5 napja alatt, illetve számos kísérleti alkotó műhellyel, workshopokkal

várják a szakmai és az alkotó kedvű laikus közönséget, a színház iránt érdeklődőket.
A szervező MárkusZínház csapata három előadásra külön is felhívja a nagyérdemű figyelmét:

Indonéziából érkezik a Világörökség részeként számon tartott wayang kulit árnyjáték  egyik kiemelkedő dalang mestere, Ki Purbo Asmoro. 19 gamelán zenész segítségével varázsol bennünket a solo-i éjszakába. Április 20-án tartja előadását.

Indiából érkezik a tradicionális templomi árnyjáték, a Tholpavakoothu mestere Ramachandran Pulavar és családja 14 generáció óta éltetői és mesterei az indiai tholpavakoothu játéknak. Ramayana előadásuk révén bepillantást nyerhetünk egy több száz éves tradíció élő hagyományába.

Görögországból a Karagiozis mesterét, az Anemodoura Theater-t várjuk, aki a görög hagyományból ismert figurát kelti életre az árnyvásznon.
Április 20-án lesz az előadás.

Árnyszínházi mesterek érkeznek továbbá Angliából, Belgiumból, Csehországból, Lengyelországból, Olaszországból, Spanyolországból, Oroszországból, és hazánkat is 3 bábszínház képviseli.
Kiállítás is kapcsolódik a fesztiválhoz, melynek a Csontváry Múzeum ad otthont. Itt az érdeklődők megismerkedhetnek a 4 nagy tradicionális árnybirodalommal, betekintést nyerhetnek az indiai tholpavakoothu, az indonéz wayang kulit, a kínai ying-xi és a török karagöz árnyjátékok világába is, ám emellett a modern európai árnyszínházi irányzatok is megjelennek.

Jegyek ezen a linken kaphatók, van diákkedvezmény és támogatói jegy is.

További információ: https://karakulit.hu/

UnivPécs

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni