close
CímlapKultúraKazinczytól Téreyig

Kazinczytól Téreyig

2022. szeptember 16.

A PécsLIT irodalmi fesztivál első napját, szeptember 12-ét a BTK Klasszikus Irodalomtörténeti és Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék eseménye zárta. A tanszékhez kapcsolódó két legfrissebb kötetet mutatták be: Tóth Orsolya az általa szerkesztett A nyelvújítás kora című tanulmánykötetről beszélgetett Radnai Dániel Szabolccsal, majd Pálfy Eszter kérdezte Radnait és Rétfalvi P. Zsófiát a többedmagukkal szerkesztett Pályakezdés, karrierút, irodalomtörténet című kiadványt, melyben a témában szervezett konferencia tanulmányait gyűjtötték össze. 

“Csomópontok mentén tartom szükségesnek újragondolni az irodalom történetét” - mondta el Tóth Orsolya, majd hozzátette: A nyelvújítás kora című kötet célja, hogy egy ismeretterjesztő írásként szolgáljon az érdeklődők számára. A könyv a pécsi Kronosz Kiadó Árkádia Kiskönyvtár sorozatában jelent meg, és a kötetben szereplő tanulmányok egy kivételével közel 10 éve megjelentek az Árkádia szakmódszertani portálon az elmúlt tíz évben megjelent ezzel kapcsolatos anyagokat kovácsolja egybe. A nyelvújításról a közoktatásban általában csak egyszerűsített képnek a laikusok, Tóth Orsolya kötete pedig ezt az egydimenziós képet árnyalja.

A második beszélgetés során a Pályakezdés, karrierút, irodalomtörténet című kiadványt mutatták be. A kötetben szereplő tanulmányok Kazinczytól  Téreyig ívelnek. Megtudhattuk, hogy a pályakezdés, mint fogalom a modernség kialakulásával vált meghatározóvá, ennek köszönhetően a szerzői életutak és azon belül a pályakezdés-koncepciók vizsgálata is. Főként annak megvilágítására tud szolgálni, hogy a korabeli irodalom szabályait kitapogathassuk. Szakmai érdekességekről is hallottunk, például az egykötetes pályakezdésről Madách Imre esetében. A kötetben egy konferencia előadásainak összegzése, és az is kiderült, hogy a BTK Klasszikus Irodalomtörténeti és Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék egy újabb konferenciára készül, melyet remélhetőleg személyes jelenléttel lehet megrendezni.

Rónoki Bertalan

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni