close
CímlapKultúraKigubancoló

Kigubancoló

2022. március 01.

“Amit összekuszálsz nyáron, azt bogozd ki télen - vagy egyszeri lehetőségként most tavasszal a PSZIESZTA fő eseményén!

Március 10-12 között tartják a Pécsi Pszichológus Napokat a Civil Közösségek Házában, ahol a kigubancoló témakör köré építik fel a háromnapos konferenciát.

A programok védettségi igazolvánnyal látogathatók.

Idén is roppant széles palettáról válogathatunk. Az idei hívószó a “kigubancoló”, minek keretében egy-egy olyan komplex témát bontogatnak ki a közönség számára, amire a meghívott előadót inspirálja a szó. A három napban érinteni fogják a klímakatasztrófához kapcsolódó pszichológiai jelenségektől kezdve az étkezési zavarokon és a vallás és pszihológia kapcsolatán át a művészet terápiáig a szakma több területét. A programok nem csupán szakemberek számára készülnek, a PSZIESZTA célja, nem csupán annyi, hogy remek szakemberekkel színvonalas előadásokat hozzanak tető alá, hanem még a hétköznapi érdeklődőknek is biztosítsanak programokat, így például mindfulness workshoppal is készülnek. Weintraut Rita, a műhely vezetője a mai felgyorsuló világban, az összegubancolódott gondolatok szétszálazására, a tudatos jelenlét gyakorlatias elsajátítására invitál meg bennünket. A műhely programok regisztrációhoz kötöttek, amit a helyszínen tehetnek majd meg a résztvevők. 

“A klímaváltozás problémája legalább 30 éve ismert csakúgy, mint a megoldási módok jelentős része. Mégis úgy tűnik, mintha semmi sem történne.

Robogunk tovább a katasztrófa felé. Miért?“

- erre a kérdésre igyekszik választ keresni előadásában Csizmadia Máté agrár közgazdász és pszichológus. A Globális felmelegedés: pszichológiai rémálom cím sokat elárul az adott programról, miben a pszichológia segítségével próbálják meg bemutatni a klímaváltozás súlyosságát és az emberek tehetetlenségét.
Minden évben meghívnak legalább egy helyi civil szervezetet, akik lehetőséget kapnak egy műhelyfoglalkozás kereteiben a területükön végzett szakmai munkájukat és közösségüket bemutatni.  Most tavasszal a kikapcs. Alapítvány és Misina Természet és Állatvédő Egyesület kapott erre lehetőséget.
A Pécsi Pszichológus Napokat először 1996-ban szervezték meg, majd kisebb kihagyás után 2005-ben újjáélesztették. Az azóta már hagyománnyá vált

az esemény fő célja, hogy megismertesse a pszichológia szakos hallgatókat - és a laikusokat is! - a szakma különböző irányzataival, lehetőségeivel.

A rendezvénysorozat egyik elismerése, hogy 2021 szeptemberében a Tanévnyitón Egyetemi Kultúráért díjjal is kitüntették a Psziesztát. A 2020-as pandémia időszak sem szegte kedvét a szervezőknek, akkor online konferenciaként zajlott a rendezvény. Tavaly az őszi szemeszterben pótolták az elmaradt személyes találkozót.

Részletek: https://fb.me/e/2f5ksk0XD

Rónoki Bertalan

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni