close
CímlapKultúraKodály Aperitif

Kodály Aperitif

2021. augusztus 19.

Az augusztus 20-ai hosszú hétvégén, korlátozások nélkül látogatható Pécs legújabb rendezvénye, a Kodály Aperitif! A hazai és nemzetközi színpadok legelismertebb művészei nyújtanak kóstolót a klasszikus zene, az irodalom, vagy akár a jazz világából. A gasztronómia szerelmesei többek között megkóstolhatják Szabi, a pék pizzáját, de a gyerekek sem fognak unatkozni! A Kodály Aperitif augusztus 18–22. között áthelyezi a város fő terét a Kodály Központot övező szabadtérre, hogy együtt ünnepeljük meg az államalapítás ünnepét és a Kodály Központ 10 éves évfordulóját.

A nyár „utolsó előtti” nagyrendezvényével várja a Pannon Filharmonikusok és a Zsolnay Örökségkezelő NKft. a hivatalos zenei évad előtt az érdeklődőket: ki-ki maga választhatja meg, mit kóstol a kultúr-aperitif kínálatból, a lehetőség igen sokféle: zenei-, irodalmi- és gasztronómiai finomságok sorakoznak a „tálcán”. Az augusztus 20-a köré szervezett rendezvényt a Magyar Kormány hatályos rendelete értelmében korlátozás nélkül látogathatják a vendégek.

A Pannon Filharmonikusok szenvedélyes vezető karmestere, Bogányi Tibor dirigálja a Rossini Gálát, az énekesek: Láng Dorottya mezzoszoprán és Kálmán Péter basszbariton. A közönséget igazi „dolce vita” hangulat várja, olyan népszerű dallamokkal, mint Az Olasz nő Algírban, a Sevillai borbély, a Tell Vilmos, a Tankréd és a Hamupipőke.

Mást kínál a Modern Art Orchestra és vendégei, Harcsa Veronika, Szakcsi Lakatos Béla, Dresh Mihály, Gőz László, Szirtes Edina Mókus és Fekete Kovács Kornél. A nemzetközileg is elismert nagyzenekar otthonosan mozog a jazz, pop, klasszikus és kortárs zenében is, az elmúlt években pedig rengeteg díjjal, elismeréssel gazdagodott, játszottak többek között Ennio Morricone-val is! Az este elhangzó Tizenöt magyar parasztdal Bartók Béla műve. A folkmelódiák között a MAO kiváló zenészeinek vezetett improvizációja épít hidat.

Pécsett az augusztus 20-ai ünnepi programban elsőként a Kodály-díjas Fonó Zenekar koncertje hallható a Kodály Központ előtt. A Fonó Zenekar a magyar „táncházas” népzenei új hullám második generációját képviseli, koncertjeiken, lemezeiken a magyarok és a szomszédnépek népzenéjével találkozhatunk, magas színvonalú, hagyományhű tolmácsolásban. Előadásukat követően Kvanduk Frigyes, a Pécsi Egyházmegye általános helynöke elmondja gondolatait és megáldja az új kenyeret, majd a szünet után ünnepi köszöntőt mond Péterffy Attila, Pécs M. J. V. polgármestere, végül a Pannon Filharmonikusok ünnepi hangversenye hallható, Bogányi Tibor vezényletével. A műsorban két igazi sláger és egy különlegesség kapott helyet, Liszt Ferenc Magyar történelmi arcképek és Les Préludes című művei, valamint Kodály Zoltán Háry János szvitje csendül fel. A részvétel az ünnepi programokon ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

A pécsi születésű, ma már világszerte nagy sikereket elért zeneszerző, hangmérnök, producer, Keresztes Zoltán sorozatok főcímzenéiből írt különleges, önálló darabot. Keresztes egy „közismert” kínai városban, Vuhanban él, és a világ egyik legnagyobb színházi showjában dolgozik. Felcsendülnek töbek között a Ciao Bella, a Star Wars, a Gladiátor, a Karib-tenger kalózai, a Forrest Gump, a Schindler listája vagy az E.T. dallamai.
Milyen egy „irodalmi ketrecharc”, ahol a legnépszerűbb színészek és zenészek csapnak össze? Kiderül az Az vagy nekem című zenés irodalmi programon! A magyar költészet gyönyörű tájain kalandozhatunk Hámori Gabival, Tompos Kátyával, és többek között A mi kis falunkból is ismert Debreczeny Csabával. A zenei illúziókat a Belmondo frontembere, Czutor Zoltán álmodja hozzá.
Augusztus 21-én ingyenes koncertet ad a mindig vidám hangulatú Vivat Bacchus. A „Pro Vino Hungarico”-díjas énekegyüttes elsősorban kortárs pop- és modern zenei köntösbe bújtatott „bordalokkal” áll a nagyközönség elé, reflektálva a késő nyári éjszakák hangulatára.


Találkozhatunk a pécsi Band of StreetS csapatával, akik utcazenét játszanak New Orleans-i alapokon fúvós- és ütőhangszerekre, valamint megafonra újragondolva.
Nem maradhat el a fényfestés sem: augusztus 21-én pompás fényköntöst kap a Kodály Központ épülete. Az látványos, álló- és mozgóképes fényfestés Varga Vince Kamera Hungaria-díjas tervezőgrafikus és a Night Projection összefogásával valósul meg.
A szomszédos Balokány Ligetben ingyenes gyermekprogramok várják a legkisebbeket. A MárkusZínház Ludibundus játszótér és az Égig érő fa műsora, Az időmanó kalandjai címmel Bíró Eszter interaktív családi koncertje, a Tandem Színház A leprikónok átka című előadása tekinthető meg. A Pannon Filharmonikusok Babzsák – egy zsák komolyzene a legkisebbeknek elnevezésű foglalkozása a pocaklakókat és kicsiket várja sok zenével, a Csigaház pedig az ovisokat.
A Kodály Aperitif gasztronómiai kínálatának arca Szabadfi Szabolcs, vagy, ahogy sokan ismerik, Szabi, a Pék a nápolyi pizza sütésének egyik legnagyobb ismerője és gyakorlója hazánkban, hiszen számtalan világversenyen fordult meg, Londontól, Las Vegason át, egészen Nápolyig, időről időre bezsebelve az előkelő helyezéseket. Az ő olasz pizzája mellett a Zsolnay Étterem finomágait is megkóstolhatja bárki. Partisan cafe & bar a művészetet képviseli italban, ételben – fröccsteraszon lehet kortyolgatni.
A Pécsi Kosár Közösség termelői és kézműves piaca közel 30 termelővel a helyi értékek kavalkádját kínálja a közönségnek. Többek között lesz tésztagyúrás és kemencés sütés, zöldségturmix készítés, gyógynövényfelismerő és házipatika, nyers vegán sütik, varroda zöldségkóstoló, illóolajkészítés.
Az esti programokra napijegy, vagy ötnapos bérlet váltható. Eső esetén a programokat a Kodály Központban tartják meg.
A kedvezményekről és a részletes programról a Kodály Aperitif oldalon tájékozódhatnak.

 

Balogh Robert

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni