close
CímlapKultúraKolumbiai-magyar “szerelemdiaszpóra”

Kolumbiai-magyar “szerelemdiaszpóra”

2021. december 11.

“Jó reggelt, jó napot és jó estét!”

- köszöntötte a megszokott módon dr. Jarjabka Ákos rektori megbízott a PTE Diaszpóra Projekt Hálózat december 11-i programján az online térben egybegyűlteket. Azért ez a bevett üdvözlési mód, mert az eseményre a világ minden tájáról jelentkeznek be magyarok és szervezeteik: van, ahol hajnal, van, ahol késő éjjel volt éppen a program idején.
A kiemelt téma ezúttal Kolumbia volt. Annus Beáta mesélte el, milyen gyors növekedésnek indult az ottani magyarokat összefogó szervezet, a Kolumbiai Magyar Kör. “Hat éve élek itt, a férjem hazájában. Amikor kikerültem ide, azt gondoltam, ez annyira messze van Magyarországtól, hogy ide biztosan nem jön más magyar. Hamar kiderült, hogy ez nem igaz, mert legalább 350-400 magyar él itt, a kör legszűkebb magja is 96 főt számlál. És hogy

milyen Kolumbiában? Az élet itt laza.”

 - mesélte nevetve Annus Beáta. A Kolumbiai Magyar Kör csak tavaly jött létre, a 12 alapító tag pedig mindent megtesz azért, hogy az ország legkülönbözőbb vidékein élő magyarokat összekösse egymással, és megtartsák a magyar nyelvtudást, szokásokat, kultúrát. Még bográcsokat is rendeltek, hogy a népszerű gasztronómiai programjaikat továbbfejlesszék.
A nagykövetséggel - melynek dr. Beck András, a PTE alumnusa a vezetője, aki szintén részt vett a rendezvényen - közösen kialakítottak egy könyvtárat, melyet Márai Sándorról neveztek el. “Kuriózum, hogy olyan kötetek is vannak, melyeket Márai dedikált.” - büszkélkedett Annus Beáta. A friss szervezet célja, hogy a nagyobb településeken alköröket alakítsanak ki, hogy minden kolumbiai magyar számára elérhetővé tehessék a közösséget, és - ahogy azt többen többször hangsúlyozták - legyen mód a személyes találkozásokra is.


A kolumbiai-magyar kapcsolatokat Julio Schmidt tartja számon. Minden jelentőségteljesebb szálról, mely a két országot összefűzi, a lehető legpontosabb infókkal rendelkezik - ezt videó formájában is összefoglalta.
Ahogy fogalmaztak “szerelemből telepedett meg Kolumbiában” az eredetileg borász Makovej Éva és Varga Zsuzsanna is. Családjukkal mindketten Kolumbia más-más régiójában élnek, de mindketten magyar nyelvet tanítanak a fiataloknak. “Fontosnak tartom, hogy a gyerekeket megtanítsuk a nyelvre és a szokásokra,

és ébresszük fel a szívükben azt, hogy ők valójában magyarok”

- hangsúlyozta Nagy Zsuzsanna. Elkötelezettségüknek köszönhetően kolumbiai magyar ifjúsági klub is alakult.


Vannak “magyar kolumbiaiak” is, akik akár Pécsről segítik a kinti magyar közösséget. Ilyen például a PTE Pannon Gyermekkar vezetője, Schóber Tamás is, aki öt világkörüli úton vehetett részt a kórus révén. “Annyi kedvességet kapjam az útjaink során a külföldön élő magyaroktól, hogy felébredt bennem az elhatározás, hogy ezt mindenképpen viszonozni szeretném. Végül akkor, amikor a koronavírus-járvány rákényszerített arra, hogy a kórus tagjaival is a világháló révén tartsuk a kapcsolatot, rádöbbentem:

ugyanezzel a tanulási lehetőséggel a diaszpórához is el tudunk jutni”

- mesélte Schóber Tamás. Cuki videót is láthattunk arról, hogy várják együtt énekelve a Télapót a kolumbiába szakadt magyar vagy magyar származású gyerekek. Schóber Tamás azt is hozzátette: örülne, ha a PTE támogatásával létrejöhetne a PTE Magyar Világiskolája.

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni