close
CímlapKultúraA Legjobb Kísérleti Animáció!

A Legjobb Kísérleti Animáció!

2020. november 02.

Pénteken, a koronavírus-járványra való tekintettel szűk kör előtt adták át a 65. Országos Függetlenfilm Fesztivál díjait, melyen Helstáb Martin, a Pécsi Tudományegyetem BTK hallgatója a Legjobb Kísérleti Animáció díját kapta.

A "Tort ül a kondor" című kisfilm 2020 tavaszán készült, azóta több hazai filmszemlén vetítették, a mostani a film legnagyobb elismerése. A jelenleg a kommunikáció és médiatudományi mesterképzésen hallgató alkotó konzulense Dr. Doboviczki Attila, a kar adjunktusa volt.
A megmérettetésre idén 118 filmet neveztek, előzsűrizés után 43 film közül választotta ki a díjazottakat a zsűri. A szakmai zsűri tagjai a Diák-Oscar díjra jelölt Kis Hajni, filmrendező, M. Deák Kristóf, a FOMO operatőre, Hegyi Dávid, zeneszerző, Buzás Mihály, forgatókönyvíró, valamint Orosz Csilla, televíziós szerkesztő.

A nagy múltú filmfesztivált idén az agárdi MeDoRa Parkban tartották, a díjátadóra október 30-án került sor. A fesztivál igazgatója Czabán György, fővédnöke a Balázs Béla-díjas Buglya Sándor, filmrendező.

Helstáb Martint korábban már kétszer díjazták a fesztiválon, 2017-ben a legjobb animációnak, 2018-ban pedig a legjobb kevert technikájú filmnek járó díjat hozta el.

"Tort ül a kondor" című kisfilmjét tavasszal a 4. Ceglédi Filmfesztiválon díjazták, azóta bemutatták a 9. Bujtor István Filmfesztiválon, Szolnokon az 51. Alexandre Trauner Nemzetközi Filmfesztiválon, és a 27. Országos Diákfilmszemlén is.
Biológia szakon kezdtem a PTE-n, mert gyermekként az Animal Planeten és társain nőttem fel. Aztán rájöttem, hogy a kémia és matek része nem megy. Megláttam, hogy a Pollackon ( jelenleg MIK- a szerk.) van televíziós műsorkészítő szak, így elkezdtem azt, pedig előtte még soha nem fogtam kamerát a kezembe. Animációs filmeket kezdtem gyártani, és mivel gyermekkoromban állatokkal voltam körülvéve, ennek a hatása a karakterek kiválasztása. Sok animációs filmben a közkedvelt állatok vannak, zebra, oroszlán, de én sokkal jobban szeretem mondjuk a dögbogarat vagy az agavarangyot." - nyilatkozta lapunknak korábban Heléstáb Martin. A mostani animációban is jelen van az állatvilág: egy vadász, egy robot, egy óriás szalamandra és egy madárlény különleges kapcsolatát mutatja be.

A Mecseken forgatott kisfilmben egy kommandós-szerzetes vadászik egy rejtőzködő óriás szalamandrára.

A filmben megjelenik egy repülő robotszonda és kitalált nyelven beszélő madárszörny is. Az alkotás a közönséget formabontó, avantgárd, humoros megjelenésével, az szakmabeli értő nézőket bölcseleti mélységével nyerte meg. A díjat a Nemzeti Filmintézet biztosította.
Helstáb Martin filmes pályafutása a PTE-ről indult, 2016-ban végzett a PTE Műszaki és Informatikai Kar Televíziós Műsorkészítő szakán.

 

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni