close
CímlapKultúraLépések a testi-lelki-szellemi egység felé

Lépések a testi-lelki-szellemi egység felé

2022. március 31.

Immunerősítés a hagyományos kínai orvoslásban címmel tartott előadást Dr. Hegyi Gabriella, a Pécsi Tudományegyetem szervezésében meghirdetett International Seasons programsorozat keretein belül, március 29-én Művészetek és Irodalom Házában.

A keleti orvoslás rengeteg jelentős pontban eltér az általunk ismert, technológiai szempontból is folyamatosan fejlődő, ám mindössze 120 éve létrejött nyugati orvoslástól.

A keleti kultúrák a test, a lélek és a szellem egységét hirdetik,

ahol minden tünet összefügg az évszakok váltakozásával, a mentális állapotunkkal, s minden szervünk megfeleltethető egy, az öt főelemet tartalmazó besorolásnak, így nem elegendő pusztán a testünk jelzéseit figyelni és kezelni, hanem a lelkünk békéjére is nagy hangsúlyt kell fektessünk.
A több mint 4000 év, tapasztalati úton szerzett keleti orvoslás tudománya igyekszik a manuális medicinák, illetve a gyógynövények jótékony hatásait felhasználva segíteni a páciensek problémáin. Ilyen gyógymódok az akupunktúra, a köpölyözés vagy a Bian-kezelés is, melyeket dr. Hegyi Gabriella is előszeretettel alkalmaz praxisa során.
A kínai orvoslás tapasztalatokon alapul, története időszámításunk előtt 2500 körül kezdődött, amikor az agyagkatonáiról is híres Sárga Császár neve alatt összegezték az addigi, belgyógyászattal kapcsolatos tapasztalatokat. Az elképesztő történelmi hátteret az előadó azzal tette érzékletessé, hogy megjegyezte:

a középkor Európájában – vagyis háromezer évvel az első, hatásos gyógymódokat bemutató kínai belgyógyászati kötet után! - még válogatás nélkül tettek pókhálót a sebekre – ha tartalmazott penicillint, gyógyulást hozott, ha nem, vérmérgezést. A ma nyugati orvostudománya igyekszik feltérképezni, hogy mitől lehetnek hatásosak a kínai módszerek.

Az elmúlt évtizedekben több orvosi Nobel-díj éppen ezekhez a felfedezésekhez köthető.
Laikus füllel hihetetlen, mennyi betegség kezelhető a megfelelő akupunktúrás pontok szúrásával, a WHO által kiadott kórképek között szerepelnek például a különböző depresszív hangulatváltozások, az allergiák, a fejfájás és émelygés, de még a menstruációs görcsöktől is könnyen megszabadulhatunk, mindenféle gyógyszeres kezelés alkalmazása nélkül.
Kortól függetlenül elmondható, hogy a megfelelő testi-lelki-szellemi harmónia eléréséhez, a

Qi, vagyis a belső életöröm, életenergia fenntartásához

a legfontosabb elemek, hogy odafigyeljünk a megfelelő, kiegyensúlyozott, változatos táplálkozásra; hogy szánjunk elegendő időt (felnőttek esetében napi 7-8 órát) a pihenésre; hogy igyekezzünk kezelni a stresszt; hogy időt fordítsunk az önismeretre, a relaxációra-, és nem utolsó sorban a társas kapcsolatainkra, hiszen ezek egységes megléte fog minket eljuttatni a testi-lelki-szellemi kiegyensúlyozottságunkhoz, s ez mind hozzájárul az immunrendszerünk erősítéséhez is.

Hetesi Júlia

Hetesi Júlia

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni