close
CímlapKultúraBan(da)ráló évkezdés

Ban(da)ráló évkezdés

2023. január 09.

Újra itt! Újraindult a pécsi élet, január 7-én! A Made in Pécs Fesztivál az óév búcsúztatás után egy fix pont, ahonnan tudhatjuk, hogy ez bizony már valami merőben új. Maga a fesztivál is ezt bizonyította, 8 helyszínnel és PTE Zenélő Egyetemhez köthető Z FAKTOR tehetségkutatóval, aminek egyik zsűritagját is sikerült megszólaltatni.

Karácsonyi vacsi utáni gyomorhoz hasonló volt a start:  heringparti volt szinte mindenhol a 10 órási kezdés. A helyszínek úgy meg voltak pakolva emberekkel, mint jóanyám gyümölcskenyere.

A Pécsi Estben kezdtem a 30y akusztik koncertjével - apám nem tölt annyira csurig borospoharat, amennyire ők a nézőteret.

Ez az első koncertekig ki is tartott. Boebekre épp csak beestem, mert akkora volt a tömeg a Made In Pécs Caféban, majd a Nappalihoz sodródtam egy ismerős arcokból álló csapattal.

Jó beesni ilyenkor a városba, mert minden sarkon ismerősökbe botlik az ember. A kedvenc találkozásom mégis a férfi WC meghitt, szerencsére kézmosás utáni nyirkos kézfogású atmoszférájában esett meg: Holczer Dávid a Made in Pécs kávézó 12.10-es fellépője, gólya felvarrós szimatszatyrával csöppent mögém. Kiderült, hogy ez lesz az első alkalom, amikor fellépőként vesz érszt az eseményen,  így pár kérdésemet neki is szegeztem, mint fellépési szüzességét feladni készülő folkpunkot játszó újoncnak. “Két éve voltam először a Made in Pécs Fesztiválon, amikor kivételesen nyáron tartották. Januárin most voltam először, viszont változatlanul imádom, hogy fesztiválhangulat van az egész városban. Először játszottam ezen a rendezvényen, illetve Pécsen is, de

rendkívül kedves és segítőkész a szervezőbrigád, ilyen profi körülmények között pedig még a rutin hiánya sem annyira zavaró.”

Amikor a folkpunk mibenlétét firtatom, Holczer Dávid így összegez: “A folkpunk elsősorban zenei képzetlenségemnek köszönhetően került közel hozzám: pár egyszerű akkordot kell gyorsan darálni, úgyis a szövegen van a hangsúly. Akkor írok dalt, amikor azt érzem, hogy valamit nagyon ki akarok kiabálni a világnak, így azt hiszem, mondhatom, hogy nálam a mondanivaló abszolút felülír minden mást. Plusz szeretek relatíve szokatlan címkéket aggatni dolgokra.” Más művészeti ágakkal is próbálkozik: “A művészet szempontjából nem vagyok túl monogám. Minden érdekel, minden mozgat, így többek között színészettel és drámaírással is foglalkozom a zene mellett, de főleg költőnek szoktam mondani magam, azt csinálom legrégebben és legtöbben a verseim révén ismernek.”

Holczer Dávid koncertje után, jó egyetemi polgárként úgy határoztam, hogy inkább picit elvonulok beadandót írni- majd egy vidám két órás „task time” után a Trafikban folytattam. Be kell valljam, ismerősi viszonyrendszer gravitációs ereje vonzott oda, ennek ellenére a Porszem zenei hangzását valóban kedvelem, sőt pécsi kezdő zenekarok között bőven erősebb szavakkal is méltathatóak.
Magának a fesztiválnak is megvan a természetes üteme, akár a Sub Bass Monster Négy ütem-ben. Bár itt csupán két ütemre egyszerűsödött: bent ütemre bólogatás, kint „bent tart, kipufog” és csevegés szakasz. A nap során ennek hatására szórakozóhelyek tömöttsége pulzálni kezdett.
A nap folyamán még négy előadót mentem el saját szándékomból meghallgatni, a maradék esti program a jó öreg sodródás volt. Egy 20 perces minikoncert kihangosítása a rövid beállási idő miatt nem könnyű műfaj, így én jobban preferáltam a szóló produkciókat. Már korábban hallottam az Ésatöbbi kereteiben, ami egy szabad színpad jellegű kezdeményezés a városban, Kemény Viktort szájharmonikázni, The Harp művésznéven szólóban és bandával is fellépett a Szabad Kikötőben. A blues-os hangulat, amit teremtettek, most is egetrengető volt.
Baumann Mátéval, Ésatöbbiről és egy ZEN Kurzus kereteiben találkoztam és vicces ukulele kísérte dalai fogtak meg. Most azonban meglepődésemre Dr. Daydreamer PhD gitár kíséretével lépett fel, angol dalait bemutatva.
Fellépése után egyből robogtam tovább Vedant koncertjére aki a Z FAKTOR egyik döntőse, vele több ZEN kurzuson is összefutottam, például a Z-generációról szóló kurzuson is. Vedant hangját először a pécsbányai Ésatöbbi fellépése előtt egy folyosón hallottam, mikor épp gyakorolt, ha létezik olyan, hogy bevésődik egy ének hang, akkor én valamikor akkor lettem rajongó.

A Z FAKTOR zsűrijéből Tóth Barbarával sikerült beszélnem. Idén összesen 35 zenekar jelentkezett,

akik közül a szakmai zsűri (Andrásik Remo, a Hangszeresek Országos Szövetségének főtitkára, valamint az Öröm a Zene tehetségkutató sorozat vezetője; Lombos Marci zenei producer, dalszövegíró, előadó; Koncz Balázs a ZAJZAJZAJ ügyvezetője; valamint Tóth Barbara a BSIDEMUSIC alapítója) 11 előadót választott ki, akiket a fesztiválon élőben is megnéztek. “Első körben az online jelentkezés során két linket, hanganyagot kellett beküldeni, az előszűrés ezek alapján történt. Az élő fordulóban aztán már több szempontot figyelembe vett a zsűri: a hangszeres tudás mellett többek között a színpadi jelenlétet, az énektudást, a közönséggel való kommunikációt, a dalszövegeket is pontoztuk. A nagyon hosszú nap végén (az első meghallgatott zenekar 10:00-kor, az utolsó 00:10-kor kezdett) a zsűri összeült, és átbeszélte az egész nap hallottakat, és így született meg a döntés” - mesélt a folyamatról Tóth Barbara.

A Z Faktor eredményeit hétfőn délután tették közzé: a pécsi forduló győztese, és ezzel az Öröm a zene országos döntőbe jutott a VODKA FOR KIDS.

Emellett kiemelkedő zenei tehetségéért Újfalusi Gábor-díjat vehet át Szabó András, az Overmorrow, a neon csend és a Raziel dobosa. A Pécsi Estben vagy az Amper Klubban fellépési lehetőséget kap a szónok zenekar.

Rónoki Bertalan

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni