close
CímlapKultúraMagyar Liverpool

Magyar Liverpool

2018. január 08.

Pécs január végén tud álmoskásan szürkés lenni, még akkoris, ha az idő inkább tavaszra, mint télre hasonlít éppen. A sokszínűséget idén is a Made in Pécs Fesztivál adta: a szervezők másfél nap alatt próbálták bizonyítani a “Pécs a magyar Liverpool” tételt.

Ehhez először is feltérképezték a zenét úgy általában Pécsen felkaroló belvárosi helyeket, így lett helyszín a Made in Pécs Caféban, a Nappaliban, a Pécsi Estben, a Szabadkikötőben, a Ti-ti-tában és a Trafikban. Lemérték a két legtávolabbi közti távolságot, ami nagyjából 20 perc gyalog.

Aztán összehívtak 118 pécsi zenekart, akik 20 perces etapokban mutatták be tudományukat: ez 3-5 zeneszámra éppen elegendő, ami alatt el lehet dönteni, hogy tetszik-e vagy sem. A beálláshoz szükséges időben pedig át lehetett sétálni egyik helyszínről a másikra.

Hogy a liverpooliság ne csak jelképes legyen, 4 ottani zenekar is eljött fellépni.

 

AZúzás! A múlt szellemei zenekar a MadeinPéca fesztiválon. #music #fesztival #Pécs #madeinpecs #madeinpécsfesztivál2018

UnivPécs (@univpecs) által megosztott bejegyzés, Jan 6., 2018, időpont: 7:09 (PST időzóna szerint)

Ahhoz, hogy mindez beleférjen egy napba, a koncertek szombaton 10-kor kezdődtek. Az első nap belépőjegyes koncertjeitől eltekintve minden program ingyenes volt. Hirdették is, hogy “délelőtt 10-re koncertre menni menő”. A látogatók száma estére emelkedett exponenciálisan.

Szinte nem volt olyan fellépő, aki ne köszönte volna meg a lehetőséget a szervezőknek, és nem volt olyan banda, akit ne tapsolt volna meg a közönség. Sokan voltak, akik még sosem kaptak ekkora programban megjelenési lehetőséget, és csak most kezdték tanulni a hangosítókkal való titkos párbeszéd főbb kulcsszavait. És - ami szintén pécsiség - a zenekarok egymást is segítették, ha kellett, beugrottak, ha lehetett, akkor a másikat is meghallgatták.

Szerintem a legtöbb feltörekvő banda ezentúl pécsi akar lenni.

Ó, és egy pillanatra emlékezzünk meg az Idióták és az August Dream között egy futó kis szcenárióról, amikor egy, a Líceum utcában lakó pasi szélesre tárta lakása ablakait, és kiüvöltette Whitney Houstonnal, hogy I’m every woman. Szerintünk nem volt rajta alsónadrág. És biztosan nem pécsi.

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni