close
CímlapKultúraMásfél kiló Csontváryt kérek! Kettő kiló? Maradhat!

Másfél kiló Csontváryt kérek! Kettő kiló? Maradhat!

2021. április 10.

A kiállítóterek, múzeumok, galériák nem látogathatók a pandémia idején, hát a Pécsi Galéria új helyszíneket keresett a kortársművészeti alkotások számára, ahol korlátozás ide vagy oda, mégis meg lehet tekinteni a tárlatokat.

KÖZART – ahol csak lehet nevet viselő programról Salamon Péterrel, a ZSÖK galéria divízió munkatársával, a program felelősével beszélgettem. Elmondása szerint a projekt kettős céllal jött létre, egyrészt bemutatkozási lehetőséget biztosítsanak a művészeknek, és hogy a lehetőségekhez képest kulturális élményt nyújtsanak a jelenlegi járvány sújtotta időszakban.

Szentgróti Dávid festőművész több mint tíz nonfiguratív képből álló, Rétegek – hibrid eljárások című tárlata a pécsi Széchenyi téren álló Arany Sas Gyógyszertárban látható.

Juhász Vivien Freshmom című kollázsai a Búza téri húsboltban tekinthetők meg. Ezek a művész önmagával és kisfiával való kapcsolatát elemzi a szüléstől kezdve; hol játékosan, hol pedig a nehézségeket is bemutatva.

A Konzum Áruház alsó szintjén található drogéria előterébe Fekete Dénes képzőművész installációja kerül. A Morningstar – Hajnalcsillag című alkotás tüskés geometrikus formájáról a Covid-19 vírusra asszociálhatunk.

Salamon Péter elmondta, hogy a siker és a nagy érdeklődés hatására több új intézmény is jelentkezett, ahol kiállítást rendezhetnek – például egy bank, és akár országos mozgalommá is kinőheti magát a kezdeményezés. Salamon szerint a kortárs művészet propagálására minden alkalmat meg kell ragadni, legyen az web 2-es felület, közösségi oldal, vagy húsbolt.

Balogh Robert

Balogh Robert

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni