close
CímlapKultúraMeggy a tortán

Meggy a tortán

2024. szeptember 16.

A hat napig, szeptember 9-14. között zajló PécsLIT Irodalmi Fesztiválról szóló szemlénkben a pécsi egyetemhez kötődő újkötetes szerzőkre koncentrálunk. Horváth Viktor A Judás-terv című kötete nem sokkal a PécsLIT előtt jelent meg. A szerzőt Mészáros Sándor, a Kalligram Könyvkiadó igazgatója kérdezte a fesztivál pénteki napján.

Horváth Viktortól az elmúlt években rendre azt olvashatjuk, hogy Milton Elveszett paradicsom című (A Sátán beszéde – részlet a műfordításból itt) eposzának fordításán dolgozik. A frissen megjelent Judás-terv a 18. századi kurzusregény mintáit követi, több síkon és nyelvi regiszteren szólal meg. Áthallásai a magyar közélet és politikai elit kifigurázásával kapcsolatban alig leplezhetők, meglehet, a szerzőnek ez nem is állt szándékában. A sötét irónia hangján megszólaló A Judás-terv minden bizonnyal kikívánkozott a szerzőből, hiszen alig néhány hónap alatt írta meg.

A regényről így vall a szerző: „Nem kifigurázásról van szó; ebben a regényben mindenki jót akar. A regényeket nem az aktuális rezsimekre írjuk, hanem azt szeretnénk, hogy az évszázadok múltán is olvasható legyen. Orwell 1984-ében mintaszerűen találja meg a kor autokratikus rezsimjeinek alapvonásait, de a pillanatnyi fogyás sem elhanyagolható. A kurzusregény egyik legfőbb ismérve, hogy szerzője, bele akarja írna saját eszmei-politikai meggyőződését. Az már meggy a tortán, hogy ez összecseng a mai közéleti-politikai helyzetünkkel."

Részlet a könyvből:
https://litera.hu/irodalom/konyvajanlo/horvath-viktor-a-judas-terv-reszlet.html

A könyv itt vásárolható meg:
https://www.lira.hu/hu/konyv/szepirodalom/felnottirodalom/regenyek/a-judas-terv

Aknai Péter

Aknai Péter

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni