close
CímlapKultúraMegnyílt a Puszibolt a Janus Egyetemi Színházban

Megnyílt a Puszibolt a Janus Egyetemi Színházban

2019. január 30.

Puszibolt címmel új darabot mutattak be a Janus Egyetemi Színházban január 26-án. Az előadás Cserna-Szabó András szövegén alapul. Aki ismeri a kortárs szerző műveit, sejtheti, mire számíthat, de csak nagyjából. Az előadás sokkoló, vicces és elgondolkodtató. Ebben a sorrendben.

A darabot Tóth András Ernő és Zakariás Máté szerkesztette és alkalmazta színpadra (interjú Zakariás Mátéval a JESz weboldalán), akik nem kötöttek kompromisszumot: ha a történeteket cselekvéssé fordították volna át teljes mértékben, Cserna-Szabó jellegzetes stílusa csak csillogásnyi lehetőséget kaphatott volna. Így nemcsak a játék van, hanem kommentárok, megjegyzések és monológok is. A karakterek úgy beszélnek az adott helyzetről és az abban lévő másik szereplőről, hogy közben nem esnek ki a szituációból. A szöveg sok, de szükséges, a színészek az érthetőség határáig gyorsítják a beszédet.

Belsőváros karakterei között van diák, író, elhagyott feleség, szakácsművészetét kényszerű lángosozásra cserélő vendéglős – az újra és újra fel-felbukkanó nevek csak még tovább árnyalják a történeteket.

A szerelmes filozófus-tanoncot játszó Magyar Olivér esete a nagynénjével (Sétáló Imola) egyszerre kacagtató és kétségbeejtő. Keserűség, hiábavalóság, elhanyagoltság jellemzi a nőt, kimondatlan nagy szerelem égeti a fiút. A legmegrázóbb az összes közül a darab lezárásában is visszaköszönő, megnemszületett Fricike története, aki egy bűnös testvérszerelem (Kőhalmi Kamilla és Ötvös Zoltán) gyümölcse.

Ami a díszletet illeti: lenyűgözött, hogy ugyanaz a fürdőkád, amiben a Krizantém-lány (Bihary Sarolta) azon tipródik, hogyan vessen véget életének, később simán lehet olyan autó, amiben valaki karambolozik.

Bár a cím azt sugallná, hogy a darab a boldogságról szól, de a téma inkább az öngyilkosság és a halál (és a szerelem). Cserna-Szabó fura világát úgy idézték meg a színészek, hogy néha egy film közepén éreztem magam, ahol egy karnyújtásnyira van tőlem a Menny. (Közben meg elagyalhattam azon, hogy engem vajon beengednének-e oda.)

A zenei aláfestés (Szabó Márk József) nagyon találó, egy-egy kemény jelenetnél sokszor éppen ez volt, ami mosolyt csalt az arcomra.

Nagyon mai, szókimondó darabra számítson a néző, akit Jézus, a pisztolyt nyalogató Glück asszony, és a taxiba szálló nő biztosan sokáig elkísérnek majd...

Következő előadás: február 4.

Minden további infó: http://jesz.pte.hu/

A fotók a JESz oldaláról származnak!

UnivPécs

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni