close
CímlapKultúraMilyen volt Afrika?

Milyen volt Afrika?

2021. május 11.

A Nemzetközi Igazgatóság International Spring rendezvény-sorozatához kapcsolódva készült a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont Történeti Gyűjtemények Osztályának legújabb kiállítása. Egyébként eddig csak egyszer, a 2000-es évek elején volt itt látható hasonló témájú kiállított anyag.


“A Klimo Könyvtár térképgyűjteményében nemcsak Európáról találhatók értékes anyagok, hanem Afrikáról is.“ - mondta el Dezső Krisztina, a Történeti Gyűjtemények Osztályának vezetője. - “A tárlat azt mutatja be, hogy

az európai utazók, a 17-18-19. századi ember hogyan látta Afrikát.

A vitrinekben látható anyagok elrendezését egy 19. század elején megjelent német könyvsorozat inspirálta: az húsz kötetben, külön-külön mutatta be a kontinens különböző vidékeit, országait.” A kiállítás a könyvtár gazdag térképgyűjteményének Afrikát bemutató darabjaival nyit, majd Észak-, Közép- és Dél-Afrika anyaga után a kontinens állat- és növényvilágának korabeli ábrázolásait láthatjuk, köztük kifejezetten látványos illusztrációkkal. A tárlatot az Afrikában járt magyar utazók, felfedezők és vadászok műveinek bemutatása zárja.

Egyik gyöngyszeme a tárlatnak a skót Mungo Park beszámolója. Ő az Afrika Társaság megbízásából 1795-től térképezte fel a Niger folyót, és a partmenti városokat - különösen Timbuktut. Új, lehetséges kereskedelmi utak felmérése is a feladatai között szerepelt. Kalandos útjáról a TGYO blogján külön cikkben is olvasni lehet.

A tárlat személyesen is látogatható

- a feltétele a védettségi igazolvány és a személyi igazolvány felmutatása, valamint a maszkhasználat. A kiállítás 8-16 óra között tart nyitva, hétfőtől szombatig. A tárlatvezetés óránként indul.


A Történeti Gyűjtemények munkájának köszönhetően az idei évben még két, az utazás témája köré összpontosuló kiállításokat láthatunk a Klimó Könyvtárban, ezekre várhatóan nyár elején- ősszel kerül majd sor.

 

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni