close
CímlapKultúraMotiváció Lord Winstontól

Motiváció Lord Winstontól

2017. április 17.

Lord Robert Winston, a számos területen elért sikereiről és élményekben gazdag életéről híres brit professzor látogatott el városunkba április 4-én, hogy beszédével motiválja mind a hazai, mind a külföldi diákokat.

A professzor azzal a céllal érkezett hozzánk, hogy átadjon egy olyan szemléletmódot, amelyből hosszú távon ihletet meríthetünk és inspirálódhatunk. Nem kellett sokat győzködnie bennünket arról, hogy ez a megfelelő alkalom az okulásra, mert mondatról mondatra gondolkozóba ejtette a hallgatóságot tanítása, mely egyben élménybeszámoló is volt. Életének eddigi története olyan színes és annyi tudással gazdagította már a társadalmat, hogy a közel másfél óra csupa tudományos ”mesével” röppent el. Felhívta a figyelmet arra, hogy az ember milyen fejlődésen ment keresztül és mennyi mindent fejlesztett ki az évezredek során. Ezek a fejlett technológiák bámulatosak, ugyanakkor magukban hordozzák saját veszélyeiket.

A professzor egyike a nőgyógyászati orvostudomány legnagyobb alakjainak. Munkássága során több úttörő eljárást fejlesztett ki, amelyek előrelépést jelentettek a mesterséges megtermékenyítés területén. Elmondása szerint annak ellenére, hogy már számos alkalommal volt részese az emberi élet kialakulásának, be kell, hogy lássuk, olyan, hogy tökéletes teremtmény nem létezik. Két meghatározó tényezővel rendelkezünk: a génjeinkkel, amikkel születtünk és a minket körül vevő környezettel.

A génjeink adottak, nem tudjuk megváltoztatni őket, azonban a környezetünk képlékeny és fejlesztésre alkalmas terület, rajtunk áll, hogy milyen módon rendelkezünk vele, és hogyan hozzuk ki belőle a legtöbbet.

A professzor egy képet mutatott két gyönyörű és egészséges kislányról, akik a tudománynak köszönhetik az életüket. Derűsen mesélte, hogy amikor először váltott szót az akkor már cseperedő lányokkal, elmesélte nekik az első találkozásukat, amikor még olyan nagyon aprócskák voltak, hogy csak mikroszkópon keresztül tudtak egymásnak integetni…

Arra tanít bennünket, hogy a kifogást sem kell keresnünk, miszerint mi nem vagyunk olyan eszesek, mint embertársaink, ugyanis a kutatók hiába keresték Einstein és az átlag ember agya közti szembe tűnő különbséget, rá kellett döbbenniük, a hasonlóság meghazudtolhatatlan. Sokkal inkább a kommunikáció a nyitja mindennek. Neves professzorok, tudósok, értelmiségi emberek és mindazok, akik számos sikerrel büszkélkedhetnek ugyanannak a ”fegyvernek”, a siker kulcsának a tulajdonosai, mégpedig a jó kommunikációs készségnek. Ezek az emberek

nem egyedül, magányban és bezárkózva jutottak el céljaikhoz, hanem egy közösségben,

amit a kommunikáció vitt és visz továbbra is előrébb, ugyan is „több agy kapacitása nagyobb, mint egy ember agyáé”.

A professzor számos helyen ragadja meg a kommunikáció lehetőségét többek között saját televíziós műsorában, amelyet a BBC ONE sugároz. Fontos feladatnak tartja műsorával elérni a közönséget, azonban arra figyelmeztet bennünket, hogy a fő célcsoportot, a fiatalságot ezen a médiumon keresztül már nem igazán tudjuk elérni. Egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk az online tanításra és a gyakorlati oktatásra már az általános iskolában is. Ameddig bizonyos földrészeken azt tanítják a gyermekeiknek az emberek, hogy lőjék le felebarátaikat, ne várjuk a változást… Tanítsunk és tanuljunk annyit, amennyit az élet megenged nekünk! 

Kecskés Laura Anna

Kecskés Laura Anna

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni