close
CímlapKultúraNem véletlen

Nem véletlen

2020. február 18.2219Megtekintés

A Model Young Package „Unboxing experience” tematikájú pályázatán 66 ország több mint 600 nevezője közül NÉGY PTE tervezőgrafika hallgató is bekerült a globális TOP 50-es válogatásba: Boda Anna, Bors Luca, Lehóczki Alexandra és Madari Kinga. Felkészítő tanáraik: Budai Lotte és Simon Péter Bence

(tárgyfotók: Horváth Gábor)

Boda Anna Stefánia harmadéves grafikus hallgató egy gyufacsomagolást tervezve került be a Top 50-be. 


 
Nehezen álltam neki, sok inspirációt gyűjtöttem, de nem tudtam, mit csináljak. Épp egy versmondóversenyre kísértem el egy barátnőm, ahol a gyufát emlegették egy versben. Ez beindított. Szeretem a régies grafikájú gyufacsomagolásokat. Egy nem hétköznapi gyufát szerettem volna, s valahonnan bevillant egy kép. Mi lenne, ha legyezőszerű hajtogatással megcsinálnék egy gyufacsomagolást? Egyesével lennének betéve a gyufák a legyező hajtásaiba. Sokat kellett még dolgozni rajta, hogy összeálljon a szerkezete. A legyező részét, a hajtogatást össze kellett varrni, sok papírral kipróbáltuk, melyik nem szakad el, de még engedje az anyag, hogy szépen össze tudjam hajtogatni. Volt, hogy túl keménynek bizonyult a papír, volt, hogy simán elszakadt, vagy túl vastag lett. A dobozzal is kellett törődni, melyik az, amelyik már megtartja az összehajtogatott legyezőt, de még nem túl vaskos, s egyszerűen ki is lehet szedni belőle a legyezőt. Szeretek precíz munkát végezni. Egy egyszerű dobozt terveztem, végül bele lett varrva és ragasztva a hajtogatott legyező, amiből ki lehet szedni a gyufákat. 12 darab gyufa fér bele, gyufacsomagolásként ezt nem lehetne eladni, csak reklámtermékként. A tanárom – Budai Lotte – is sokat segített. Amikor megakadtam, mindig segített. Sokkal több tapasztalata van arról, mit engednek meg a papírok. Az alapgondolatot is segített továbbvinni, tisztázni. Az tudtam, mit szeretnék és hogyan, de hogy ez szerkezetileg miként fog összeállni, abban segítségre volt szükségem. Végül ez lett az első csomagolásom, ami nekem is tetszik.

Lehóczki Alexandra másodéves tervezőgrafikus fogselyem-csomagolást tervezett, s ezzel került a Top 50-be 

  A négyéves kishúgom adta az ötletet. A gyerekeknek szerettem volna valami izgalmas dolgot, játékosságot vinni a csomagolásba, hogy nekik is öröm legyen kicsomagolni egy ilyen hétköznapi dolgot. Csak próbálkoztam és a pop-up nagyon jól kijött a csomagolásban. A cápa szájában szép nagy fogak ülnek és azok közé pont belefért a pálcika. Nem sokban változott az ötlettől a megvalósulás, csak a fogain kellett finomítanom, az alapkoncepció megmaradt.

Madari Kinga másodéves tervezőgrafikus ollócsomagolással került a Top 50-be

  Nagyon csúnyán nézett már rám a tanárom – Simon Péter Bence – mert túl sokáig gondolkoztam azon, hogy mit is csomagolhatnék be, így hát körülnéztem az asztalomon és az első két tárgyat, ami a szemem elé került, becsomagoltam. Az ollócsomagolást értékelték – pedig szerintem a gyertyacsomagolásom komolyabb meló volt. Az ollócsomagolásom tulajdonképpen egy mappa, amiben van egy merevítő. Egy kisember tartja az ollócskát, ha kiveszik az ollót, akkor a papírból hibrid állatokat lehet kivágni. Az egyik oldalán képeslapok vannak mintának, de meg is szaladhat az ember keze, és íme, újra is van hasznosítva a csomagolás, nem kell rögtön kidobni. A figurákba bele lehet látni lovat, halat, kisbocit, de bármi mást is.

Bors Luca másodéves tervezőgrafikus anyák napi ajándékot tervezett, s úgy került a Top 50-be

Meglepődtem, hogy beválogatták a legjobbak közé az egyik csomagolásom. Azon különösen, hogy melyiket, mert két csomagolással pályáztam. Egy anyák napi ajándékot készítettem, ha kinyitjuk, találunk benne egy anyák napi verset, a csomagolást pedig bele lehet tenni egy kaspóba, földet kell tenni rá és locsolni, majd hamarosan színes virágok nőnek ki belőle. Nem tudtam hazamenni a közelgő anyák napjára, innen az ötlet. Fontos szempont volt a tervezésnél, hogy a termék elférjen egy borítékban, postára adható legyen. Így az anyuka ülteti el a magokat, neveli fel a virágot, ami szerintem egy szép metafora erre az ünnepre. A másik ötletem egy pop-upos csomagolás, egy vulkánforma dobozba dínókat csomagoltam. Ha lenyitjuk az oldalakat, akkor egy pop-up tereppé alakul át a csomagolás, így egy interaktív játékfelületet kapnak a gyerekek. A félévem nagyobb részét ennek az elkészítésével töltöttem, hajtogattam, ragasztottam, mindennel próbálkoztam. Meglepődtem, hogy az anyák napi ajándékot díjazták, mert nem tartom olyan látványosnak, mint a másik tervem, de örülök neki, mert egy nagyon személyes élmény inspirálta.

Ena Gergić harmadéves tervezőgrafika szakos hallgató

  Én sajnos nem kerültem bele a TOP 50-be, viszont mire elvégeztem a másodévet, különösen kedvessé vált számomra a csomagolástervezés, amit Budai Lotte tanárnő óráinak köszönhetek. Elsősorban gyerektartalmak illusztrálásával foglalkozom szívesen, és eleinte nem tudtam, hogyan lehetne ezt összeegyeztetni a csomagolástervezés világával, ami a kreativitáson felül logikus gondolkodást is igényel. Ebben volt nagy segítségemre Lotte, és azt gondolom a japán teacsomagolásom, amit a Young Package pályázatra készítettem, megfelelő példa rá. Örülök, amikor egy feladat lehetőséget kínál rá, hogy érzelmekre, emlékekre hagyatkozzak a megoldásakor, így ezt tettem: eszembe jutott, amikor gyerekkoromban kicsomagolhattam egy újan kapott Barbie-t, olyan óriásinak tűnt a kezemben – ahogyan igazából az összes többi játék is –, ez külön varázst adott az élménynek. Egy apró tárgyon gondolkodtam, ami nagy méretben is funkcionál, egy felnőtt kezében is lehet nagy, így jutott a választásom a teafilterekre. Illetve külön örültem annak is, hogy a munkám hű maradt az egyetemes tervezés elveihez, tehát a lehető legtöbb embernek hozzáférhető, korától, képességeitől vagy életállapotától függetlenül. 

Tanárként milyen együtt dolgozni egy ilyen csapattal?

Budai Lotte Fantasztikus. Minden hallgató igazi tehetség. Friss energiáikat igyekszem mederbe terelni. Mindenképp fontos egy ötlet megvalósításához, hogy ne boruljon fel az intuíció és a racionalitás egyensúlya. 

Hogyan zajlik ez a folyamat?

B.L. Minden hallgatónál egyedi utat kell keresnünk, ezért jó, hogy kicsi a csoport, ezért jó, hogy mindenkivel szinte négyszemközt tudunk dolgozni. Ilyen módon keressük meg, miként lehetne az ötlet gondolati magvát továbbfejleszteni. Vannak olyan alkatok, akik nagyon nehezen indulnak el, mások pedig épp ellenkezőleg: szinte készen hoznak egy művet, esetükben nem marad más feladatunk, minthogy a részleteken finomítsunk.

Mit csinálhat ma egy végzett grafikus?

B.L. Rengeteg út áll előttük. Például elmehetnek egy grafikai stúdióba, dolgozhatnak akár egy filmes stábban, múzeumban, ux/ui designerként, betűtervezőként, könyvillusztrátorként... Grafikusok keze nyoma sokhelyütt fellelhető.

Hallottam, hogy grafikusok már egyetem ideje alatt dolgoznak. Ez igaz? Vannak terveitek a diploma utáni időkre?

Boda Anna Stefánia Én a nyáron kezdtem el egy induló webshopnak dolgozni grafikusként. A cég Pesten működik, én home office-ban dolgozom egyetem után, vagy ha nincs órám, akkor a kollégiumban dolgozom, mindent beszereztem, ami kell hozzá. De apróbb felkérések is megtalálnak, és persze egyetemre is járok, ami most a legfontosabb. Nagy álmaim vannak egyetem utáni időkre. Én egy nagy cégnek szeretnék dolgozni, hamar megtanulni a többiektől, amit lehet, aztán utána barátokkal együtt egy közös stúdiót alapítani.

Lehóczki Alexandra HÖK tagként a Művészeti Karnak csinálok plakátokat, meghívókat, promóciós anyagokat. Mindig van néhány ilyen feladatom. A HÖK-ben kézenfekvő volt, hogy a grafikus készítse a grafikai anyagokat, és ezt örömmel teszem. Jelenleg ennyire van időm az egyetem mellett. A távolabbi jövőt még nem tudom. Majd ahogy alakul, figyelek a kínálkozó lehetőségekre.

Bors Luca Egy óvodásokért létrehozott egyesületnek készítem a plakátjait, Facebook borítóját, amit kell. De épp most kértek fel egy logó tervezésre. Amúgy engem nagyon érdekel a tanítás, valahogy bármi kezdek, mindig a gyerekeknél kötök ki. Gondolkodom azon, hogy tanítás mellett vállalkozóként is ki tudok majd bontakozni a saját világomat. 

Ena Gergić Én kisebb illusztrációs megrendeléseket teljesítek, ha futja rá az időm, illetve lemezborítókat tervezek a Műhely c. Kiadónak. A távolabbi jövő még számomra is homályos ilyen szempontból, de én is szívesen foglalkoznék gyerekekkel, mesék illusztrálásával, azaz igazából örülnék, ha bármilyen formában összekötne emberekkel a jövendőbeli grafikusi tevékenységem.

Madari Kinga Én már most is dolgozom, megrendelőknek teljesítem a kéréseit. Van, amelyik reggeltől estig elkészül, de akadt olyan is, ami több hétig feladatot ad. Ezek a felkérések csak megtaláltak, ha keresném a lehetőségeket, talán meg is élnék belőle. Most a diploma megszerzése az első célom, a tanári képzést is elvégezném utána, ez lenne a biztonsági pálya. A megrendelések remélem továbbra is elérnek. Azt szeretném, ha egy munkát elvállalok, akkor ne gyomorgörcsöt okozzon, hanem élvezettel csinálhassam.

Balogh Robert

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni