close
CímlapKultúraNemzetközi Ősz 2021 - Októberi programok

Nemzetközi Ősz 2021 - Októberi programok

2021. október 04.

PTE International Autumn / Nemzetközi Ősz 2021 októberi programjai között fotókiállítás, úti élménybeszámoló is van, de ételkostoló és tudományos előadás is akad.

2021. október 5., 18:00 Kuba est a Trafikban
Karibi hangulat Pécs belvárosában? Igen! A Nemzetközi Ősz programsorozat következő állomása nem más, mint Kuba. Buda Réka, a PTE Nemzetközi Igazgatóság munkatársa, 2020 januárjában két hetet töltött a karibi szigetországban. Az esti programon fotóiból nyílik kiállítás, melynek célja megidézni a kubai hétköznapokat. A megnyitót úti élménybeszámoló követi, majd pedig terítékre kerül a kubai gasztronómia: étel- és italkóstolóra invitáljuk a jelenlévőket. Természetesen a tánc sem maradhat ki az estéből: egy salsabemutatót követően a bátrabbak még az alaplépéseket is megtanulhatják.

„Igazán szürreális világba csöppentem, mintha 60 évet utaztam volna vissza az időben. Sosem fogom elfelejteni a színes veterán autókat, hogy mindenhol szólt a zene, az utcákon terjengő dohányszagot, a tenger türkizkék színét és a fehér homokos partot, a páratlan naplementéket, a kubai koktélokat és a táncos pillanatokat.”
Buda Réka

2021. október 6. Bemutatkozik: Indonézia

16:30 Márkus Színház (7621 Pécs, Perczel utca 23.)
Árnyéknak árnya – Az indonéz wayang kulit játék története
Kiállításmegnyitó

17:30 Művészetek és Irodalom Háza
A Marsal-Tari Indonéz Gyűjtemény kiállításának megnyitója

A kiállítást megnyitja: Dr. Tari Eszter, a gyűjtemény tulajdonosa
Az egyedülálló gyűjtemény elsősorban közép-jávai iparművészeti értékű használati tárgyakat ölel fel, melyek Semarang, Surakarta és Yogyakarta városában kerültek megvételre. Közöttük találhatók szőttesek, batikpipás eljárással és nyomódúccal készített textíliák; fából faragott, festett tánchoz, illetve faldíszként használható maszkok; bőrből készült, festett árnyjátékbábok és nyugat-jávai, fából faragott bábok; egyedi, kovácsolt tradicionális kézitőrök; ezüst ékszerek. A szigetország más helyszíneiről balinéz szőttes, szumátrai hagyományos naptár és borneói gyöngyfűzések kerülnek kiállításra.

18:00 Művészetek és Irodalom Háza
Világok keresztútján ébredő óriás: Indonézia

Dr. Wilhelm Zoltán Habilitált egyetemi docens, igazgató előadása
(PTE TTK FFI Politikai Földrajzi, Fejlődési és Regionális Tanulmányok Tanszéke; PTE TTK FFI Ázsia Központ)
Indonézia a Föld legnagyobb szigetországa, a negyedik legnépesebb állama, hetedik nemzetgazdasága (vásárlóerő paritás alapján) és a 14. legnagyobb országa. A több ezer szigetre kiterjedő állam természetföldrajzi változatossága egyedülálló Földünkön, mely a globalizálódó világ legfontosabb erőforrásai közé sorolható. Bolygónk egyik legrégebben lakott területeként történelme az ősidőkre vezethető vissza. Szigetvilága, fekvéséből adódóan, fontos kelet-nyugati kommunikációs folyosón helyezkedik el, mindig ki volt téve külföldi hatásoknak. A VII. századtól főleg Indiából eredő impulzusok érték, majd a Délnyugat-Ázsiából érkező iszlám vált uralkodó társadalmi-gazdasági tényezővé. Ugyanakkor nem szabad megfeledkeznünk az Északról érkező, jelentős kínai befolyásról sem. Az európai hatalmak (portugálok, majd hollandok) – később egy epizódszerű japán befolyás – érkezésével gyökeres átalakulás kezdődött az indonéz társadalmi-gazdasági életben, mely tényezők együttes hatásaként világunk egyik legváltozatosabb országa jött létre Délkelet-Ázsiában.

Balogh Robert

Balogh Robert

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni