close
CímlapKultúraNincs mentség miért nem olvasol jót

Nincs mentség miért nem olvasol jót

2022. március 22.

Az országban harmadikként Pécsen adták át a Bookline Lapozó elnevezésű könyvcsere-pontját, a PTE BTK és TTK közös Ifjúság útjai díszudvarán, március 22-én. Az átadáson Sándor Gabriella, a Bookline marketing és kommunikációs igazgatója, Heidl György a PTE Bölcsészet és Társadalomtudományi Karának dékánja, és Győrffy Zoltán, a PTE Kapcsolati Igazgatóság vezetője és mondott köszöntőt.

“A könyveknek becsülete van Pécsen"

- mondta köszöntőjében Heidl György, illetve megemlékezett arról is, hogy egy korábbi PhD-hallgató egy pályázat keretében pár éve telefonfülkéket alakított át hasonló könyvcsere-ponttá. Így szinte már hagyománya van az egyetemen a hasonló kezdeményezéseknek. Kiemelte, hogy a bölcsészek számára fontosak a könyvek, és talán mostanra újra előtérbe kerülhetnek. A BTK dékánja elmondta: reméli, hogy ez a projekt is hozzájárul ehhez a folyamathoz.


“Napi húsz perc olvasás is építhet minket! Célunk, hogy ezt a tudást átadjuk”- emelte ki Sándor Gabriella, valamint hangsúlyozta, hogy bár kereskedők, nagyon fontosnak tartják az olvasás népszerűsítését és a fenntarthatóságot, így ez a projekt két jó ügyet egyszerre erősít.

“Fontos, hogy a jó könyvek elérhetők legyenek bárki számára”

- jelentette ki, és hozzátette:  reméli, hogy a Lapozó létesítésével ezt szolgálják Pécsett is.


Győrffy Zoltán, a PTE Kapcsolati Igazgatóságának vezetője elmondta: céljuk olyan együttműködéseket létrehozni, melyek nem csak marketingértékkel bírnak, hanem hozzájárulnak az egyetemi hallgatók mindennapjainak javításához. Egyebek mellett ilyen esemény volt tavaly a Jakabhegyi kollégiumban egy korábbi raktár átépítése, amiből egy közösségi teret hoztak létre a partnerekkel. A Bookline felajánlásának köszönhetően létrejött Lapozó is egy hasonló ügy. “Nagy öröm, hogy létrejött ez a könyvcsere pont.

Remélem, a Pécsi Tudományegyetem lakosain túl városlakók is felfedezik és használatba veszik majd.”

Az átadón a felszólalók és a PTE BTK Dékáni Hivatal munkatársai többen hoztak egy-egy könyvet, aminek felajánlásával a könyvcsere-pontot gazdagították.

Sándor Gabriella például Margaret Atwood Rend Bomlás című kötetét helyezte el a Lapozóban, Győrffy Zoltán az egyetem nemzetközi szakácskönyvéből hozott példányokat.

Rónoki Bertalan

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni