close
Címlap10. Egyenlőtlenségek csökkentéseÖrdögkatlan tizenötödjére!

Ördögkatlan tizenötödjére!

"Ha egy ember álmodik, az csak egy álom, de ha több ember álmodik egyszerre, az a valóság kezdete" (Friedensreich Hundertwasser)

A 15. Ördögkatlan fesztivál augusztus 2 – 6-a között lesz Nagyharsányban, Beremenden, Villánykövesden, a Vylian teraszon… Ez az a fesztivál, ahol lehet mezítlábazni, katlanbuszozni, stoppolni, barátkozni, s közben minőségi programokat élvezni. A katlan csapatát most is Bérczes László és Kiss Móni igazgatja, ahogy az indulás évében, 2008-ban. Az Ördögkatlan védnökei: †TÖRŐCSIK MARI  és †CSEH TAMÁS

 

Az Ördögkatlan Díszvendégei

KOLLÁR-KLEMENCZ LÁSZLÓ
„Egyszerre van jelen a múlt, egy hatalmas értékhalom, amit be tudok húzni, és közben olyan új fogást találni helyzeteken, problémákon, ami által évezredeken át sötétben nyugvó tudatlanság kaphat fényt, s válhat tudássá.”  

Önmagáról beszél Kollár-Klemencz, de akárha az Ördögkatlanról szólna. Összművész az összművészeti fesztiválon: Laci író, filmrendező, forgatókönyvíró, zenész, előadó, nem mellesleg tájrendező-kertépítő mérnök. Visszatérő vendég a Katlanban. Idén beszél majd új könyvéről, az elmúlt év egyik szenzációjáról (Öreg banda), zenél Kamarazenekarával, Viszockijra is emlékezik Zabolátlan lovaim című estjével, és vele együtt idézzük meg a magyar underground zabolátlan zsenijét, Baksa Soós Jánost is.

FORTEPAN
„A hatvanas években nyár felé tetőzött az ifjúsági probléma”
 (Cseh-Bereményi)
A Fortepan Magyarország legnagyobb digitális fényképarchívuma (https://fortepan.hu/). Mintegy   135 ezer fényképet számláló gyűjteménye eredendően családi gyűjteményekből származik. Ezek kiállítása az Ördögkatlanban lehetetlen – de nem is ez a célunk! Sokkal inkább egy közös, személyes kiállítás, mely a Katlan öt napja alatt születik és folyamatosan gazdagodik. Hozz tehát képeket a családi gyűjteményből (visszakapod!), amelyeket Te ajánlasz fel a fesztivál időtartamára. A Tőled átvett képeket Tamási Miklós, a Fortepan alapítója és mindenese válogatja-szkenneli. Téma: „ifjúsági probléma” a hatvanas-hetvenes években (részletek: facebookon és a honlapon!).

LÍRA KÖNYV
Miközben korántsem mellékes, hogy a Líra Könyv Zrt. a közép-európai régió egyik legjelentősebb kulturális vállalkozása (könyvterjesztő- és könyvesbolthálózattal, webshoppal), nekünk az most a legfontosabb, hogy díszvendégünkhöz nyolc fontos könyvkiadó tartozik: Magvető, Corvina, General Press, Atheneum, Manó Könyvek, Menő Könyvek, Partvonal, Rózsavölgyi. De ami az olvasónak igazán lényeges, az az Ördögkatlanban 2022-ben megjelenő nagyszerű írók-költők névsora: Grecsó Krisztián, Erdős Virág, Nyáry Krisztián, Parti Nagy Lajos, Szabó T. Anna, Vámos Miklós, Závada Pál. Velük találkozhatunk az irodalom katlanos fellegvárában: a Vylyan Teraszon.

MAGYAR NEMZETI MÚZEUM
1802-ben gróf Széchényi Ferenc engedélyért fordult I. Ferenc császárhoz, hogy Magyarországra vonatkozó gazdag nagycenki gyűjteményét a nemzetnek ajándékozhassa, és miután az uralkodó bólintott, megszületett a Magyar Nemzeti Múzeum. Na, igen, ezt tudjuk (vagy nem tudjuk)…, de mi köze mindennek az Ördögkatlanhoz? Például az, hogy 2016 óta a Nemzeti Múzeum újra kutatja a nagyharsányi római luxusvillát, mely bizonyítja, hogy a késő császárkori pannóniai tartományokban is jelen volt a nagybirtokos elit. Az az elit, ami a világhírű Seuso-kincset is birtokolta. Nagyharsányi és beremendi leletek a római korból! Évről-évre jöttök a Katlanba, és ugye ezt nem tudtátok?! Majd most: sziklavetítések a Szoborparkban, kiállítás a Vylyanon, beszélgetések és előadások az Ördögkatlan különböző helyszínein. Otthonos lesz a Múzeum a Katlanban – és a katlanosok is a Múzeumban!

BUDAPEST BÁBSZÍNHÁZ
„Társulatunk remek formában van, kísérletező, izgalmas produkciókat állítunk ki. Rendszeresen járunk fesztiválokra, mint nézők is és minden alkalommal büszkén jövünk haza, mert azt érezzük, hogy abszolút ott vagyunk a topmezőnyben.” Ellinger Edina, a Budapest Bábszínház igazgatója nyilatkozott így – teljes joggal. Kicsiknek, kamaszoknak, felnőtteknek egyaránt játszik, sikerrel, a színház. Tavaly már beköszöntek hozzánk egy nagyszerű Rómeó és Júliával, az idén mindenkinek hoznak valamit: érkezik Lázár Ervin meséje, a Szegény Dzsoni és Árnika; tizenévesek és felnőttek ikonikus előadása, a Semmi; egy fantasztikus egykori vizsgaelőadás, az Anima; A Szerb Antal-kóddal a Pendragon legendát is „újraolvashatjuk”… és belekóstolhatunk a jövő évad „nagy dobásába”, a vadonatúj Dekameronba.

KIEMELT PROGRAMOK
BÚCSÚZIK A K2
Társaink-barátaink, a helyiek kedvencei, akik még kaposvári színészosztályként hozták létre a társulatot, a k2 Színházat. Járták az úgynevezett függetlenek rögös útját, hozzánk 2013. július 31-én Az isten és a részegek című kecskeénekkel köszöntek be Mokosék színháztermében, 2022. augusztus 6-án pedig a nagyharsányi tornateremben, felvonultatva szinte mindenkit, aki a társulatban az elmúlt évtizedben megfordult, Züfec című előadásukkal köszönnek el. És lesz k2-fészek a beremendi református templom kertjében, számos előadás: Ki vele, Néró!, Az apostol, Felhőkakukkvár, Rebellisek… Köszönjük k2!

TÖRŐCSIK MARI EMLÉKEST (FILM)
2021. április 16-án meghalt Törőcsik Mari, a magyar színház- és filmtörténet egyik legnagyobb alakja, az Ördögkatlan örökös védnöke. Mozart Requiemjével emlékeztünk rá tavaly augusztusban. Szeptember 21-én pedig a Nemzeti Színházban emlékestet tartottak. Ezen az esten, Mari emlékének is köszönhetően a méltóság, a nagyvonalúság, a felülemelkedés – ha csak egyetlen estére, egyetlen pillanatra is – felülírt mindent, és kezet nyújtottak egymásnak mindazok, akik kettészakított, kultúrharcos világunkban egymással nemigen találkoznak. Ezt az estet (melyet nem közvetített, nem rögzített a televízió) idézi meg ez a film, amit augusztus 6-án, egyetlen alkalommal láthatnak az Ördögkatlan látogatói.

IN MEMORIAM BAKSA SOÓS JÁNOS
„A szabadságot tudta. Érvényesen megnyilvánulni minden pillanatban… Nem politizált, mégis mindig ott volt benne az a kétélűség, amit a hatalom baromira szeretett volna megfejteni, de nem tudott, mi pedig, tudtuk nem tudtuk, azonnal megfejtettük a magunk agya szerint. És tudtuk, hogy ő a mi Baksánk. Egy szeretetre méltó ember.” Cseh Tamás beszélt így a magyar underground ikonikus, titokzatos alakjáról, a 2021. szeptember 25-én elhunyt „Január Hercegről”. Barátja, tanítványa, Cseh András segítségével kiállítással, koncerttel emlékezünk rá.

MAGYAR ZENE HÁZA – KREATÍV KONCERTEK ÉS VIDÁM WORKSHOPOK
A Magyar Zene Háza Nagyharsány szívében, a református templomban és a templomkertben vár minden Katlanozót. Progresszív, interaktív, improvizatív és játékos produkciókkal megpróbáljuk öt napra teleportálni a Zene Házát az Ördögkatlanba. Délelőtt közönséget bevonó workshopokkal indul a nap, fókuszban rögtönzéses zenei játékokkal – a soharózás Halas Dóra és Jónás Vera vezetésével. A Zeneművek kortárs ismeretterjesztő koncertjei mellett vendégünk lesz a Városminor, a Neked8 énekegyüttes, valamint amatőr kamarazenei formációk. Lesznek továbbá improvizációs előadások a Budapest Improvisers Orchestrával, és a Jónás Vera szólistával kiegészült Vazul&Huba párossal. A Narancsligetben pedig egy ghánai zenekarral vendégeskedünk – az Alostmen olajoskannából készült buherahangszerrel és transzba ejtő ritmusokkal hív táncba.

„JÁTÉKNAP” GYEREKPROGRAMOK
A nagyharsányi Narancsliget néven elhíresült Katlanos színhely délelőttönként a gyerekeké, a családoké. Itt ver tanyát a Pagony, a Manó Könyvek, az Egyszülős Központ sok-sok mesével, könyvvel, kézműveskedéssel, animációs workshoppal… És itt láthatjuk majd a Hamupipőke és a Szegény Dzsoni és Árnika című előadásokat, együtt zenélhetünk a Bélaműhellyel, sőt Sakkiskolában is tanulhatunk. Hogy ez megvalósulhat, az a Lengyel Csaba által vezetett Játéknap Kft. kicsi műhelyének és nagy szívének köszönhető. Ők építették tavaly a Maszkperselyt, ők folytatják idén a játszótér építését, ők lettek szinte fő támogatónk – csak úgy. Ilyen nincs, mondanánk – de van.

CIRKUSZ – UTCASZÍNHÁZ
A cirkusz (Cia. Pakipaya) Spanyolországból érkezik, az utcaszínház (Foco alAire) Mexikóból. Előbbiek előadása (Shake Shake Shake) ötvözi a látványos és akrobatikus légtornát és a színházat, és frenetikus humorral és ügyességgel mutatja fel az élet őrülten abszurd pillanatait. Például hogyan lesz egy ügyetlenkedő nézőből káprázatos akrobata.

A mexikóiak is a nézőket szólítják maguk közé furcsa, titokzatos, rituális utcai vonulásukon, hogy aztán ideiglenes közösséget teremtve körtáncot lejtsenek velünk, számukra vadidegen katlanozókkal. Ők eltűnnek – mi maradunk, és tánccal ünnepeljük a 15. Ördögkatlant.

MINDEN MÁS
Amikor sokszáz nagyszerű programmal várjuk a látogatókat, minden „kiemelés” igazságtalan. Hiszen ugyanígy kiemelhetnénk az úgynevezett komolyzene katlanos prófétáit, a Dinyés Dániel-Kolonits  Klára házaspárt, akik énekes-zenész barátaikat is hívva rockzenészeket megszégyenítő sikerrel tartják évről-évre Operabeavatóikat, hozzá Jób könyve címmel, Dargay Marcell, Dinyés Dániel és Futó Balázs kortárs zeneművet írnak az Ördögkatlannak, majd lesz az orosz-ukrán háború, egyáltalán, minden háború szörnyűségeit megidéző koncert is; nem beszélve Both Miklós Ukrán Udvaráról, aminek tragikus aktualitását nem kívánta egyikünk sem; régi-új színfolt lesz Elek Ányosék vezetésével a DDC által létrehozott beremendi Zöld Udvar, ahol kiállítástól szemétszedő kirándulásig, gyárlátogatástól öko-kalandjátéktól vitaszínházig gyerekek is, felnőttek is múlathatjákaz időt; megtalálja lesz a szokásos sorbanállás a színházi sorszámokért, hiszen fellép nálunk többek között Udvaros Dorottya és Básti Juli, Pokorny Lia és a Nézőművészeti Kft., a villánykövesdi Csikófuttatóban pedig még egymást értve és elfogadva lépnek fel a különböző színházi egyetemek hallgatói Kolozsvártól Budapestig, Kaposvártól Pécsig…; a Hagyományok Háza pedig gyerekprogramoktól táncházakig, kézművesektől népzenei koncertekig „teliszórja” a Teleki Ligetet jobbnál-jobb programokkal; ne felejtsük: a Pécsi Bölcsész Udvar új, szebb helyszínre (Aralica Kert) költözött, és a korábbiaknál is gazdagabb programot kínál; és akkor még nem esett szó a száznál több rock-koncertről, benne a Carson Comától a Hiperkarmáig, a 30Y-tól a Kiscsillagig…

További felsorolás helyett ajánljuk az Ördögkatlan Fesztivál honlapját: a www.ordogkatlan.hu weboldalon, valamint a fesztivál facebook-oldalán a teljes és részletes program végigböngészhető, valamint minden hasznos információ (szállásokról, utazásról) megtalálható.

HETI BÉRLETEK
Elővételben: 20.000
Helyszínen: 28.000 Ft

NAPIJEGY:
Elővételben: 5.900 Ft
Helyszínen: 6.400 Ft

Sajtóanyag (BR)

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni