close
CímlapKultúraPécs lett az utolsó megállója az Okuláré Projektnek

Pécs lett az utolsó megállója az Okuláré Projektnek

2023. július 18.

Pécsett tartották az Okuláré Projekt utolsó fordulóját, melyet Holczer Dávid nyert meg. A felolvasószínházi előadást a Janus Egyetemi Színház fogadta be, így helyi társszervezőként működött közre a Fiatal Drámaírók Háza programjában. Az eseményen három egyfelvonásos, maximum 20 perces drámát mutattak be június 26-án. 

“Élvezzétek és inspirálódjatok egymás szövegeiből”- nyitotta meg az eseményt Tóth András Ernő, a JESZ igazgatója. A helyi szervezők kezdeményezésére, mivel Pécsett erős a diákszínjátszás hagyománya, a már tapasztalt rendező mellett két lelkes fiatalt dolgozta fel a szövegeket. A diák rendezők Horváth Dorina és Halmos Adél voltak, illetve Szabó Márk József rendezett még. A pécsi szervezésben Holczer Dávid és Akli Krisztián tevékenykedett. A pécsi előadás volt az Okuláré Projekt 76. előadása és 16. helyszíne.

Pécs lett az utolsó megállója az Okuláré Projektnek

Az Okuláré Projekt része egy hívó szóval kiírt pályázat, amelyre a pályamunkáknak reagálni kell valamilyen minőségben. Továbbá a már említett időkorlát mellett egy kikötés van még, a szereplők száma maximum 5 fő lehet. A mostani hívó szó a Visszaszámlálás volt. A három döntőbe jutott pedig: Holczer Dávid - Legsötétebb mellékutcáján, Nagy-Szakmáry Attila - Jázmin és Ádám Hodászi - Citroen című darabjai voltak. Attila és Dávid a záró esemény előtt fej fej mellett haladtak, végül a pécsi bemutató utáni szavazáson Dávid szerezte meg a vezetést, minek köszönhetően egy “dráma klinikán” fejlesztheti tovább darabját. 

Pécs lett az utolsó megállója az Okuláré Projektnek

A Fiatal Drámaírók Háza egy közösségi kezdeményezés melynek célja, hogy összekösse a színház iránt érdeklődő fiatalokat, kifejezetten a drámaírásra kihegyezve ennek egy fontos eszköze a felolvasószínházi eseménysorozatuk. A szövegek dramatizált előadása, a helyszínekhez igazított rendezés és az interaktív foglalkozások lehetővé teszik a nézőknek, hogy aktívan részt vegyenek a művek értékelésében és visszajelzésükkel segítsék a szerzőket abban, hogy továbbfejlesszék és finomítsák munkáikat. Az Okuláré Projekt hosszú távú kezdeményezés, amely lehetőséget kínál a fiatal tehetségeknek a színházi alkotás területén való fejlődésre és bemutatkozásra. A következő pályázatukat már ki írták, itt érhető el.  Július 23-ig lehet csatlakozni!

 

Rónoki Bertalan

Rónoki Bertalan

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni